Slovenija
129 ogledov

Slovenija, Avstrija in Nemčija za skupno omejevanje prihodov beguncev

begunci Saša Despot
Slovenija naj bi skupaj z Avstrijo in Nemčijo pripravila projekt za omejevanje prihodov migrantov, danes poroča avstrijski časnik Kronen Zeitung, ki se sklicuje na neuradne informacije. Šlo naj bi za skupno izvajanje strogega mejnega nadzora na slovensko-hrvaški meji.

Kronen Zeitung sicer poudarja, da vsi načrti še niso podrobneje dodelani, vendar naj bi avstrijska vlada že ta petek zaostrila svojo politiko v migrantski krizi. O spremembi avstrijske politike pri sprewjemanju beguncev, ki nja bi se zgodila v zelo kratkem, je po včerajšnjem srečanju z avstrijskim kolegom, generalnim direktorjem za javno varnost v avstrijskem notranjem ministrstvu Konradom Koglerjem govoril tudi generalni direktor slovenske policije Marjan Fank. 

Poostritev nadzora na avstrijski meji že v petek

Fank je prav tako napovedal nove, usklajene postopke pri prehodu beguncev ter nove pogoje, ki jih bodo morale izpolnjevati osebe, ki bodo prestopale med državama

Avstrijski Kronen Zeitung razkriva, da naj bi avstrijska vlada že v petek zagnala nov sistem mejnega nadzora v Špilju na meji s Slovenijo, s katerim bodo veliko strožje preverjali migrante. V kratkem pa naj bi slovenski, nemški in avstrijski mejni policisti začeli izvajati poostrene kontrole na meji s Hrvaško. Vse tri vlade naj bi o tem skupnem projektu že sklenile načelni dogovor.

Avstrija naj bi še načrtovala obsežno posredovanje vojske na svoji južni meji, predvsem naj bi okrepila vojaško prisotnost na zeleni meji, piše Kronen Zeitung.

Zavračanje tujcev brez ali s ponarejenimi dokumenti

Tudi nemški Spiegel ob sklicevanju na neimenovane vire v avstrijski vladi poroča, da se Avstrija s Slovenijo in Hrvaško dogovarja o morebitnem posredovanju avstrijskih policistov na slovenskih ali hrvaških mejah. Avstrijski policisti naj bi tako kolegom v Sloveniji ali na Hrvaškem pomagali pri nadzoru meja. Cilj bi bil, da bi že v eni od teh dveh držav na meji zavrnili migrante, ki bi želeli mejo prečkati brez ali s ponarejenimi dokumenti.

MZZ: pogovori še potekajo

Na slovenskem notranjem ministrstvu teh medijskih poročil niso želeli potrditi. Potrdili so, da potekajo pogovori na različnih ravneh, s katerimi iščejo ustrezne rešitve za obvladovanje migracijskih tokov. "Do dokončnih dogovorov še ni prišlo. Poudarjamo, da zaenkrat vse poteka tekoče in brez posebnosti," so že zapisali v sporočilu.

Iz Cerarjevega kabineta pa so za STA sporočili, da se Cerar in Merklova danes nista pogovarjala o tem, kar navaja Kronen Zeitung.

PREBERITE ŠE: 

Komentarjev 10
  • Avatar Leon
    Leon 15:38 15.januar 2016.

    Ne razumem omahovanja vladne kaste ,saj je Avstrija jasno in glasno povedala ,da bo zavračala vse ,ki ne bodo zaprosili za azil v Avstriji ! Šefici in ostali šefi izginite !

  • h3o 11:22 15.januar 2016.

    izgovarjeli se pa bodo na enotnost evrope in brez soliranja! takojšen izstop iz EU, kar naj se sami ukvarjajo s teroristi- Merkel je že dokazala, da je spreobrnjena v islam- vso evropo nam bodo zasvinjali s temi bradači in norci!

  • h3o 11:18 15.januar 2016.

    slovencem hočejo podtakniti bradaće s turbanom na glavi, vsaj en procent, barabe!!!