Slovenija
15108 ogledov

Slovenija bo uvedla nov davek

denar, euro, bankovci
1/3
Žurnal24 main
Odbor za finance je danes sprejel sklep, da bo Slovenija naslednje leto uvedla davek na digitalne storitve.

Zaradi izmikanja plačevanju davkov so državne blagajne vsako ob več milijard evrov.

"Eden od največjih problemov na tem področju so tako imenovana digitalna podjetja, ki zaradi narave svojih storitev dobičke v državah, kjer jih ustvarjajo, prikrivajo, prikažejo pa jih v davčnih oazah. Da bi pravično obdavčili digitalne gigante, kot so Google, Amazon, Facebook in Apple, je Evropska komisija na začetku lanskega leta pripravila predlog davka na digitalne storitve (DDS), ki pa je bil zaradi nasprotovanja nekaterih držav zavrnjen. Danes je Levica dosegla, da bo Slovenija, po zgledu Francije, Avstrije, Nemčije, Španije, Poljske in Velike Britanije, davek na digitalne storitve uvedla sama," so sporočili iz Levice, ki je predlog dala v obravnavo.

Številne študije so pokazale, da so digitalni giganti, kot so Apple, Google, Amazon in Facebook, ki se po dohodkih in tržni vrednosti umeščajo na sam vrh največjih in najbolj dobičkonosnih podjetij na svetu, hkrati absolutni prvaki v neplačevanju davkov.

Google sedež podjetja | Avtor: Profimedia Profimedia

Apple je po oceni raziskave iz leta 2018 v Evropski uniji v obdobju 2015-2017, plačal zgolj 0,7 odstotka davka na dobiček. Delež davkov v celotnem dohodku Facebooka v letih 2013-2015 pa je ocenjen na pičlih 0,03 do 0,1 odstotka.

Na račun davčnih odpustkov digitalnim multinacionalkam državne blagajne Slovenije in drugih držav izgubljajo milijarde, s katerimi bi bilo možno financirati javno zdravstvo, šolstvo in socialne storitve.

facebook | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Kot prvi korak k reševanju tega problema je EK pripravila predlog uvedbe DDS s tri odstotno stopnjo. Z njim bi bila obdavčena digitalna podjetja, ki letno ustvarijo nad 750 mio EUR prihodkov na globalni ravni ter imajo vsaj 50 mio EUR prihodkov od digitalnih storitev v EU. Kljub padcu direktive so številne države EU po vzoru evropske direktive, DDS že začele uvajati same.

Na današnji seji so poslanci z 11 glasovi za in 1 glasom proti potrdil sklep, da se pripravi zakon, ki bi ga uvedli 1. septembra naslednje leto.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar MS
    MS 09:50 19.maj 2019.

    Vseskozi slovenska RKC in njeni politični privrženci terjajo, da naj bi se pri nas morali zgledovati - ko gre za verske skupnosti - po tako imenovanih zahodnih državah. A se izogibajo predlagati cerkveni davek, čeprav je že dolga leta uveljavljen ...prikaži več v ZR Nemčiji in v Republiki Avstriji in za vernike ter druge državljane v glavnem ni sporen, saj zagotavlja solidno financiranje izdatkov različnih verskih skupnosti.

  • Naklonsky 10:11 17.maj 2019.

    Ni ga večjega bedaka od levaka!

  • fiston 17:30 16.maj 2019.

    "s katerimi bi bilo možno financirati javno zdravstvo, šolstvo in socialne storitve. " Zakaj ravno s tem ? Saj bi bilo možno financirati javno zdravstvo recimo tudi s trošarinami na cigarete, ampak gre vse v integralni proračun za potrebe naših. ...prikaži več Sicer vprašanje koliko bodo pobrali davka, ker Amazona in Appla v Sloveniji ni, se mi zdi, da ima ednino Microsoft podružnico. Da bi pa podjetju v tujini davek zaračunali...