Slovenija
16 ogledov

Slovenija bo varčevala

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Grčija bo prejela 110 milijard evrov pomoči od Evropske unije so zgodaj zjutraj sklenili voditelji članic evroobmočja. Pahor: oster rez v slovenskem proračunu, sicer bo Križanič nosil odgovornost.

"Danes oziroma včeraj je minister za finance skupaj z ministrom za razvoj dobil nalogo, da do poletja pripravi rebalans proračuna, ki ima za cilj zmanjšanje proračunskega primanjkljaja," je potem, ko so voditelji evropskih držav z evrom potrdili pomoč Grčiji napovedal premier Borut Pahor.

Ministru za finance Franciju Križaniču je jasno povedal, da pričakuje opazno zmanjšanje primanjkljaja, sicer „bo nosil odgovornost kot finančni minister“.

Pahor napoveduje „oster rez“. O konkretnih številkah sicer ni govoril, pravi pa, da bodo „odrekanja v proračunu na posameznih postavkah velika“.

Krizni sklad
Poleg 110 milijard evrov pomoči za Grčijo pa so voditelji držav z evrom pozvali tudi k temu, da bi države, ki se znajdejo v podobnih težavah kot Grčija v prihodnje hitreje prišle do pomoči. Zato bi ustanovili neke vrste krizni sklad, iz katerega bi potem lahko delili pomoč.

O tem bodo odločali že na jutrišnjem izrednem zasedanju finančnih ministrov Evropske unije. Ker pa trenutno območje evra nima nobenih pravil, ki bi omogočala reševanje držav v težavah, mora Evropska komisija pripraviti ustrezno zakonsko podlago.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.