Slovenija
21 ogledov

Slovenija bo vstopila v OECD

Minister za razvoj Žiga Turk bo glavni pogajalec. Žurnal24 main
Svet Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je sprejel pristopni program, ki velja za države pristopnice, med katerimi je tudi Slovenija.

Svet Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je na nocojšnji izredni seji v Parizu sprejel pristopni program, ki podrobneje definira področja in način pristopnih pogajanj ter obveznosti držav pristopnic, med njimi tudi Slovenije. Povabilo, ki ga je Slovenija dobila maja letos, kot so sporočili s službe vlade za razvoj, je dobilo tudi vsebinski okvir.

Poljski zadržki do vstopanja Rusije v OECD so že večkrat preprečili sprejem tega ključnega dokumenta. Pred nekaj dnevi pa je Poljska zadržke umaknila in tako odprla možnost za skupen začetek približevanja članstvu vseh povabljenih držav. Poleg Slovenije se bodo pogajanj udeležili tude naslednje države: Čile, Estonija, Izrael in Ruska federacija.

Proces vstopanja Slovenije bo vodil minister za razvoj Žiga Turk, ki ga je vlada imenovala za glavnega pogajalca, potrebno pa bo sodelovanje skoraj vseh ministrstev in drugih vladnih organov oziroma služb. Pristopni program zahteva pregled zakonodaje in prilagoditev priporočilom in zahtevam OECD.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.