Slovenija
25 ogledov

Slovenija: deveti primer norih krav?

Žurnal24 main
Slovenija bo morda dobila svoj deveti primer bolezni norih krav (BSE). Hitri postmortalni test je namreč postavil sum na BSE pri 11 let stari kravi, rojeni v Sloveniji in zaklani pri rednem zakolu.

Predstavnik za odnose z javnostmi na Veterinarski upravi RS Matjaž Emeršič je za zurnal24.si dejal, da potrošniki ne smejo biti v skrbeh, saj "ne vidim možnosti, da je bolezen prešla v prehransko verigo". Ob tem je še dodal, da rezultate testov pričakujejo v roku dveh, treh dneh in da ni razlogov za paniko.

Pred tem so z Veterinarske uprave RS sporočili, da je uprava na kmetiji izvora in v klavnici, v kateri je bila sumljiva žival zaklana, že izvedla predpisane ukrepe, ki so predvideni ob pojavu suma. Kmetija stoji v severovzhodni Sloveniji.

Po podatkih iz centralnega registra govedi je v kohorti še ena žival, in sicer na kmetiji, kjer je bivala sumljiva krava. V primeru potrditve BSE bo v okviru eradikacije treba pokončati tudi preživelo kravo iz kohorte, ki je trenutno edino govedo na kmetiji.

Če bo sum potrjen, bo to že deveti primer okužbe z BSE v Sloveniji. Doslej je bil potrjen pri osmih kravah slovenskega izvora in eni uvoženi iz Nemčije. Prvi primer se je pojavil leta 2001.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.