Slovenija
24 ogledov

Slovenija devetnajsta

Levo slovenski predstavnik Bart Stegeman. (Foto: bralka Barbara) Žurnal24 main
Če je še na tretji dan turnirja Zlatega konja na Kitajskem kazalo, da se bo slovenski prvak v dami, Bart Stegeman, uvrstil med prvih pet, mu je tik pred koncem sreča obrnila hrbet.

Potem ko je predzadnji dan Bart Stegeman izgubil tri igre v dami, je iz tretjega strmoglavil na 26. mesto. Zadnjo rundo s Kitajcem Feng Chaom je sicer odigral odlično in zmagal, a to še ni bilo dovolj za preboj med prvo deseterico.

Tako je naš igralec ob koncu turnirja med moškimi zasedel 19. mesto v konkurenci 62. igralcev iz Evrope in Azije, med drugim iz Latvije, Litve, Rusije, Ukrajine, Moldavije, Mongolije, Japonske, Nizozemske, Belgije, in seveda Kitajske.

Nepredvidljivost je pač eden od čarov dame, saj se situacija lahko vedno obrne v zadnjem trenutku. Stegeman se v Slovenijo vrača razočaran: “Pričakoval sem višjo uvrstitev, zato s končnim rezultatom nisem zadovoljen. A vseeno sem vesel, da sem med turnirjem dosegel 4 zmage in nekaj iger odigral izenačeno.”

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Na vrhu so se si prva tri mesta razdelili Rus Nikolay Struchkov, Moldavec Denis Dudco in Rus Vyacheslav Varlamov. Med ženskami je zmagala Ukrajinka Viktoriya Motrichko, za njo Rusinja Aygul Idrisova in tretja Moldavka Julia Romanskaia.

Nagradni sklad, 22.000 evrov, so razdelili med 8 nagrad za moške in 6 za ženske. Posebnost turnirja je bila tudi igra na elektronskih ploščah, ki je omogočala spremljanje v živo preko internetne povezave. Igralo se je na 100 kvadratih, po švicarskem sistemu z 9 rundami.

 Turnir Zlatega konja je jasno označil vstop Kitajske v polje mednarodne dame. Glede na dejstvo, da jo na Kitajskem po slabih dveh letih igra že pol milijona ljudi, ki so pripravljeni trenirati tudi po 8 ur na dan, poznavalci napovedujejo, da bomo v naslednji pet letih dočakali tudi prvega kitajskega svetovnega prvaka v dami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.