Slovenija
478 ogledov

Slovenija dolgo med najboljšimi, zdaj pa ...

Slovenija Ljubljana koronavirus covid-19 ulica ljudje Profimedia
Slovenija je država, ki je lani zabeležila največji upad demokracije.

Ameriška nevladna organizacija Freedom House, ki meri stopnjo svobode in demokracije po svetu, v najnovejšem letnem poročilu o državah v tranziciji opozarja, da demokracija v regiji, ki zajema območje od srednje Evrope do srednje Azije, nazaduje že 18. leto zapored.

Organizacija v danes objavljenem poročilu o demokratičnosti v državah v tranziciji opozarja, da demokracija hitro izgublja moč v primerjavi z avtoritarizmom v regiji. Lani je prvič v 21. stoletju v tej regiji prevladovala oblika vladavine, ki ga organizacija imenuje "hibridni režim", ki združuje elemente demokracije in avtokracije.

Poročilo z naslovom Narodi v tranziciji 2022: Od demokratičnega nazadovanja do avtoritarne agresije med drugim izpostavlja, da regionalni avtokrati izkoriščajo nestabilnost in širijo moč iz srednje Evrope v srednjo Azijo.

Kot enega ključnih poudarkov poročila navaja, da demokracija v regiji nazaduje že 18. leto zapored. Agresivna vojna ruskega predsednika Vladimirja Putina proti Ukrajini bi lahko pospešila protidemokratični trend po Evropi in Evraziji, opozarjajo pri Freedom House.

V Sloveniji zabeležili največji padec

Poročilo omenja Slovenijo kot državo, ki je lani zabeležila največji upad demokracije. Vlada premierja Janeza Janše je v zadnjem letu zatirala svobodo medijev, spodkopala zaupanje javnosti v sodstvo in ohromila parlament, navaja poročilo, ki ob tem spomni, da je bila Slovenija dolgo časa po dosežkih med boljšimi.

Janševa vlada je med drugim izvedla znaten politični in finančni pritisk na organizacije civilne družbe, javne medijske storitve, sodstvo in evropsko javno tožilstvo, še piše v poročilu.

Slovenija je sicer omenjena med šesterico držav, ki so še vedno označene kot "konsolidirane demokracije", pri čemer se je njihovo število v zadnjih 18 letih zmanjšalo za dve. Ob Sloveniji so omenjene še Češka, Estonija, Latvija, Litva in Slovaška. A tudi v teh državah, ki so članice Nata in EU, so učinki iliberalizma in korupcije v letu 2021 privedli do poslabšanja položaja na področju demokracije, opozarja Freedom House.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • albert6 06:32 21.april 2022.

    Točno ker ovce in koštruni znate blejat sam na komado

  • mina6 20:35 20.april 2022.

    Izvoz Fajonke ipd. Sami izvajajo nasilje nad novinarji, seveda nad njim ne-pogodu, dolžijo pa druge