Slovenija
8717 ogledov

Slovenija: Družinsko podjetje s svojim letalom

Letalo - FerroČrtalič FerroČrtalič
Potniško letalo na parkirišču v naselju tik poleg Dolenjskih Toplic. Ponoči je po slovenskih cestah potekal prevoz leta. Zakaj v nakup letala?

Z Brnika do Dolenjskih Toplic je ponoči potekal prevoz leta, po slovenskih cestah so peljali potniško letalo Bombardier CRJ 200ER.

Nakup slednjega so opravili v podjetju FerroČrtalič s Sel pri Dolenjskih Toplicah. Letalu so pred prevozom odrezali krili ter jih s trupom naložili vsakega na svojo prikolico. Kot nam je povedala direktorica družinskega podjetja, Mojca Črtalič, je prevoz potekal praktično brez težav.

Dopoldne so ga že začeli raztovarjati na parkirišče pri podjetju, in sicer ob cesti, ki povezuje Dolenjske Toplice s Podturnom.

Zakaj v nakup?

Črtaličeva je za naš portal povedala, da z Adrio tehniko njihovo podjetje dobro sodeluje že več let, med drugim skupaj razstavljajo na nekaterih mednarodnih sejmih. "Beseda je nanesla na možnost nakupa letala, ki je bilo parkirano na Brniku v njihovih hangarjih. Kakšno leto je zorela odločitev glede nakupa, nato pa je do slednjega prišlo praktično v nekaj dneh, ko so nam povedali, da je potrebno sprazniti prostor, kjer je letalo stalo."

Pri podjetju FerroČrtalič so hitro našli prevoznika, ki se je bil pripravljet spopasti z velikim izzivom prevoza, ta je v le 14-tih dneh pridobil potrebna dovoljenja, načrt poti.

Podrobno načrtovanje so zahtevale tudi dodatne priprave, od nalaganja, odreza kril, pri podjetju so morali pripraviti temlje, kjer bo letalo stalo, postaviti nosilce.

"Letalo bo namenjeno našim raziskavam in razvoju, namenili ga bomo testiranju in kot edukacijski center za partnerje, v njem bomo vršili prikaze naših rešitev, razvojnih tehnologij in podobno," pojasnjuje Čratličeva, ki doda, da bo gotovo predstavljalo tudi posebno atrakcijo za turiste Dolenjskih Toplic.  

Letalo - FerroČrtalič | Avtor: FerroČrtalič FerroČrtalič

Največ poslujejo z Azijo

FerroČrtalič je sicer družinsko podjetje s 55-letno tradicijo, ki se ukvarja z razvojem in izdelavo specialnih rešitev na področju obdelave potršin predvsem v letalski in avtomobilski industriji.

Zaposlujejo okrog 40 ljudi, večina njihovih produktov pa gre v azijske države, kot so Kitajska, Indonezija, Tajska, poslujejo tudi z evropskimi državami, Turčijo, Egiptom, ZDA. V Beogradu imajo svojo podružnico, v omenjenih držaavh pa poslujejo preko poslovnih partnerjev, distrubuterjev in agentov, ki zastopajo podjetje, iščejo priložnosti, potencialne kupce.

FerroČrtalič ravno tako pripravlja številna predavanja s področja rešitev v letalstvu in avto industriji na mednarodnih konferencah po vsem svetu.

Letalo, ki so ga kupili, je zadnjih 17 let potnike prevažalo po ZDA, Mehiki in Sudanu ter zadnjič pristalo na brniškem letališču.

Letalo - FerroČrtalič | Avtor: FerroČrtalič FerroČrtalič

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.