Slovenija
17 ogledov

Slovenija grozi in izsiljuje Hrvaško

Karl Erjavec je pojasnil, zakaj je proti temu, da bi vlada finančno podprla orga Žurnal24 main
Slovenija Hrvaško, po poročanju hrvaških medijev, izsiljuje pri reševanju spora LB. Država grozi, da ne bo ratificirala pristopne pogodbe.

Hrvaški mediji so se razpisali o izjavi slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca, da bo Slovenija blokirala vstop Hrvaške v Evropsko unijo, če ne bo rešen spor okoli Ljubljanske banke (LB).

"Obstaja realna možnost, da Slovenija ne bo ratificirala dogovora, če Hrvaška ne bo želela reševati vprašanja Ljubljanske banke v okviru nasledstva bivše države," je po poročanju Večernjega lista dejal Erjavec.

Verjame, da če vprašanje ne bo rešeno, Hrvaška za vstop v Evropsko unijo v slovenskem parlamentu ne bo dobila dvotretjinske podpore, ki je potrebuje.

Pusićeva pričakuje podporo

Na ta poročanja se je že odzvala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, ki meni, da vprašanja LB in stopa v EU ne bi smeli povezovati. "Edini način, ki je dober in ki smo ga predlagali, je, da bi ločili ti dve vprašanji. Oni (Slovenija) so sprejeli pobudo, da hrvaška in slovenska stran imenujeta finančna strokovnjaka, ki bosta predlagala rešitev," je izjavila.

Državi sta za reševanje spora imenovali finančna strokovnjaka Franceta Arharja in Zdravka Rogića, ki bosta po mnenju Pusićeve uspela poiskati za vse sprejemljivo rešitev. "Gre za poskus, da se strokovnjaka usedeta za mizo in predlagata nekaj, s čimer bi obe strani lahko živeli. Mislim, da je to resnično edini normalen in civiliziran način, da spor poskusimo urediti, saj so odnosi med Hrvaško in Slovenijo pomembni na dolgi rok in upam, da se tega vsi zavedajo", je dejala za Media servis.

Sicer pa pravi, da je zdaj najboljši čas za začetek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU v slovenskem parlamentu. Drugod pa, dodaja, postopek ratifikacije poteka brez težav.

Komentarjev 2
  • Darko 12:09 23.julij 2012.

    karl je dober diplomat, ker je še pravnik zraven in ker se drži dogovorov, ki jih je pahor spohal, sem prepričan da dela prav

  • izvedenec 22:12 22.julij 2012.

    ubogi Karl, ne more več brzdati komunstičnih jastrebov v lastni stranki :(