Slovenija
18 ogledov

Slovenija in Hrvaška registrirani

Podpis arbitražnega sporazuma predlani. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Slovenija in Hrvaška pri OZN skupaj registrirali arbitražni sporazum.

Slovenija in Hrvaška sta včeraj pri generalnem sekretarju Združenih narodov v New Yorku oziroma v sekciji za sporazume oddelka za pravne zadeve skupaj registrirali arbitražni sporazum.

Registracijo sporazumov zahteva ustanovna listina ZN zaradi spodbujanja večje odprtosti in odprave tajnih sporazumov. Registracija pri ZN pomeni, da se lahko države nanjo sklicujejo pred Meddržavnim sodiščem v Haagu (ICJ) oziroma pred drugimi organi ZN.

Do razsodbe še daleč
Postopki, predvideni v arbitražnem sporazumu, bodo sicer stekli šele po podpisu hrvaške pristopne pogodbe z EU, kar naj bi se po zadnjih napovedih zgodilo konec leta. Arbitražno sodišče, v katero bosta državi imenovali po enega nacionalnega arbitra, skupaj pa bo štelo pet članov, bi nato lahko delo začelo čez kako leto, medtem ko bo na razsodbo treba počakati najmanj tri leta.

Sporazum ima sicer že dolgo brado. Po dolgotrajnih pogajanjih sta ga  4. novembra 2009 ob posredovanju Evropske komisije in švedskega predsedstva EU podpisala premierja obeh držav Borut Pahor in Jadranka Kosor. Sledila je vrsta zapletov, tudi dve ustavni presoji in referendum. Novembra lani sta državi izmenjali noti, s tem pa tudi končali postopek sprejemanja oziroma ratifikacije sporazuma.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.