Slovenija
63 ogledov

Slovenija izenačila s Hrvaško

1/3
Žurnal24 main
Jutri bo v Sankt Peterburgu splavitev nove vojaške ladje Triglav. Pomorski krst bo opravila prof. dr. Elen Twrdy. Slovenija bo imela tako kot Hrvaška mornarica na voljo eno vojaško ladjo.

"Njena naloga bo nadzor in kontrola morja, iskanje in reševanje, pomoč pri odstranjevanju posledic nesreč in onesnaženj na morju. Njena namembnost bo povezana tudi z uporabo potapljačev v SV. Ladja pa bo namenjena tudi usposabljanju dijakov Srednje pomorske šole iz Pirana in študentov Fakultete za pomorstvo in promet iz Portoroža," nam pojasni kapitan fregate Andrej Androjna.

"Trenutno imamo eno hitro patruljno ladjo, in sicer Ankaran 21. Z dvema ladjama pa bo omogočena stalna prisotnost na morju v vseh vremenskih razmerah," doda.

Specifikacije ladje si preberite TUKAJ. Galerijo si oglejte TUKAJ.

Povezava morja in Triglava
Izbira imena Triglav izhaja iz najpomembnejšega slovenskega državnega simbola, slovenske najvišje gore, in tudi imena starodavnega troglavega slovanskega božanstva, gospodarja vode, zemlje in zraka, ki je simbol slovenstva že od 7. stoletja dalje. Tako želimo na simboličen način, z imeni dveh plovil Ankaran in Triglav, povezati dva simbola državnega grba – morje in našo najvišjo goro, so zapisali na Morsu.

Tudi vojaško izobraževanje
"Ob koncu meseca bomo na usposabljanje za uporabo plovila poslali 25-člansko posadko. Njihovo vojaško nadgradnjo bomo dopolnili v prihodnjih mesecih na posameznih vajah zavezništva," zatrjuje kapitan fregate.

Hrvaška podobno plovilo

Po kapitanovih besedah ima Hrvaška podobno večnamensko plovilo, ki ga uporabljata vojaška mornarica in obalna straža. "Italijanska mornarica je precej večjih razsežnosti. Govorimo o nekaj tisoč ljudeh in številnih različnih plovilih, ki pokrivajo širok spekter vseh mogočih nalog, ki jih opravljajo sodobne mornarice," doda.

Življenjska doba do 40 let
"Ladja Ankaran je dopolnila 14 let in je še vedno kot nova, kar priča o dobrem vzdrževanju. Življenjski rok plovil je sicer nekje okoli 40 let, stroški vzdrževanja pa so v skladu z velikostjo plovila. V prvih letih so bistveno manjši, veliko pa je odvisno tudi od nalog, ki jih opravlja ladja," še doda Androjna, ki o dejanskih stroških ni želel govoriti.

Splovitve se bo v sanktpeterburški ladjedelnici Almaz udeležila tudi obrambna ministrica Ljubica Jelušič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.