Slovenija
16 ogledov

''Slovenija krizo prebrodila dobro''

Včeraj je Pahor napovedoval pospešek konkurenčnosti. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Tako je danes po posvetu vlade na Brdu pri Kranju dejal premier Borut Pahor.

''Leta 2009 smo okrepili socialno povezanost, leta 2010 bomo okrepili konkurenčnost. Stroške za investicije bomo znižali na minimum, ki bo še spodbuden. Investicije, ki so pripravljene, bodo financirane. Vse druge odpadejo," dodaja.

Stopnja brezposelnosti je obvladljivih sedem odstotkov in se lahko še zniža. "Sindikate želimo imeti ob sebi," pravi Pahor in pojasnjuje, da je danes na posvetu padla odločitev o racionalizaciji državne uprave.

Malo delo s pospeški v parlament
"Ko bomo ugotovili, da socialni dialog ne pelje nikamor več, gredo zakoni v parlament. Takoj gredo v parlament zakon o malem delu, zakon o delovnih razmerjih in še zakon, ki bo povečal prožnost trga dela," napoveduje Pahor skupaj z rebalansom proračuna.

Zaupnica vladi za zdaj ni izključena. A zaenkrat gredo stvari dobro, podpora v parlamentu je.
Borut Pahor

Nadpovprečni, če bodo ljudje tako hoteli
Modernizacija javnega sektorja bo sledila pravilom Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Na vprašanje, ali bo to pomenilo krčenje javnega sektorja, konkretno ni odgovoril. V javnem sektorju je danes brez vojske, policije in agencij 22 tisoč zaposlenih. "Vse se spreminja, javna uprava ne more ostati okostenela," pravi Pahor. Vlada se je odločila, da bomo nadpovprečni, če se bodo ljudje odločili, da jih to ne zanima, in se bodo temu uprli, pa ne bomo nadpovprečni, je dejal.  

Socialni partnerji bodo v ponedeljek dobili izračune za pokojninsko reformo, junija bo reforma že šla dalje. Prihodnji teden se namerava sestati še s študenti, dodaja: "Nimamo slabe vesti." Napoveduje razpravo o štipendijah, kakovosti in dostopnosti študija, zato razloga za malodušje ni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.