Slovenija
49 ogledov

Slovenija krvi ne prodaja

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Akcije. Cariniki in Rdeči križ sklenili dogovor o spodbujanju krvodajalstva.

"Preskrba s krvjo v Sloveniji temelji na principih samozadostnosti. To pomeni, da si moramo sami, z lastnimi viri, zagotoviti pokrivanje potreb po komponentah krvi," pojasnjuje Dragoslav Domanović z Zavoda RS za transfuzijo krvi.

Zato po njegovih zagotovilih ne kupujejo ali prodajajo komponent krvi. "Le v izredno redkih primerih, ko potrebujemo komponento krvi za bolnika s posebnimi zahtevami, uvozimo posamezno enoto krvi," pravi in dodaja, da morajo pri tem pridobiti soglasje ministrstva za zdravje.

93.193 odvzemov

Krvodajalci. Leta 2008 je Zavod RS za transfuzijo krvi zabeležil 93.193 odvzemov krvi, leto prej pa 86.264 odvzemov. Leta 2008 so pridobili 10.589 novih krvodajalcev, leto prej pa 10.271.

Zadnji tak primer je bil pred dvema letoma, pred petimi leti pa so v Makedonijo kot pomoč izvozili dve enoti koncentriranih eritrocitov. Zdravila iz krvi zagotavljajo v sklopu nacionalnega programa.

"Ker s tem programom ne pokrijemo vseh potreb javnih zdravstvenih zavodov z zdravili iz krvi, potrebne količine zdravil dokupujemo, v letu 2009 v višini 2,8 milijona evrov," je sklenil.

Kmalu deseta akcija
Prva letošnja krvodajalska akcija Generalnega carinskega urada (GCU) bo 19. marca v Zavodu RS za transfuzijsko medicino v Ljubljani.

Akcija je deseta po vrsti, so včeraj sporočili z GCU, kjer sta direktor Carinske uprave RS (CURS) Rajko Skubic in predsednik Rdečega križa Slovenije Franc Košir podpisala dogovor o medsebojnem sodelovanju pri spodbujanju in razvijanju krvodajalstva.

CURS bo zato organizirala dve krvodajalski akciji na leto, krvodajalcem pa bo še naprej omogočala, da na dan odvzema ne opravljajo rednih nalog v službi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.