Slovenija
15 ogledov

Slovenija manj konkurenčna

Birokracija Shutterstock
Še ena uvrstitev Slovenije, ki kaže, da gospodarske razmere še niso v rožnatih časih. Na lestvici konkurenčnosti padli za 10 mest.

Lestvico globalne konkurenčnosti je oblikoval Svetovni gospodarski forum. Na vrhu še naprej ostaja Švica. Slovenija je padla za 12 mest in pristala na 57. mestu med 142 državami.

Največjo oviro predstavljajo omejen dostop do finančnih virov, neučinkovita birokracija in toga delovnopravna zakonodaja. Pred Slovenijo se je uvrstila Indija, mesto za njo pa Mehika.

Neučinkovit trg

Kot največje prednosti švicarskega gospodarstva WEF izpostavlja inovacijsko sposobnost, tehnološko razvitost in učinkovitost trga dela. Še posebej dobro ocenjene so švicarske znanstvene in raziskovalne ustanove, dober prenos raziskovalnih dognanj v gospodarstvo in močni raziskovalno-razvojni oddelki v podjetjih.

Slovenija je dobila najboljše ocene za področje višjega izobraževanja in usposabljanja  ter zdravja in osnovnega izobraževanja. Najslabše ocene je Slovenija dobila za učinkovitost trga dela in razvitost finančnega trga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.