Slovenija
8 ogledov

Slovenija na čelu inflacijske rasti

euro evro Žurnal24 main
V Sloveniji je bila julija letna stopnja inflacije štiriodstotna, kar je največ med državami, ki imajo evro.

Slovenija je bila po izračunih evropskega statističnega urada Eurostat med tistimi redkimi državami, kjer so se cene zviševale,
saj je celotno evroobmočje julija v primerjavi z mesecem prej zabeležilo 0,2-odstotno deflacijo, medtem ko je bila povprečna letna inflacija v evroobmočju 2,0-odstotna. Sloveniji po letni stopnji inflacije sledita Grčija in Irska s po 2,7 odstotka ter Portugalska in Španija s po 2,3 odstotka.

Cene so se letos hitreje dvigale le v Grčiji

V vsej EU so imeli najnižjo letno inflacijo do julija na Malti (0,7 odstotka), na Finskem (1,3 odstotka), v Franciji (1,4 odstotka) in na Švedskem (1,5 odstotka), najvišje pa v Latviji (7,5 odstotka), na Madžarskem (7,5 odstotka), v Bolgariji (5,5 odstotka) in v Estoniji. Slovenija se je po stopnji inflacije med članicami evroobmočja v prvih sedmih mesecih z 2,8 odstotka uvrstila na drugo mesto za Grčijo (3,0 odstotka).

Sicer so se julija na letni ravni najbolj zvišale cene izobraževanja (9,1 odstotka), gostinskih storitev (za 3,4 odstotka) ter alkohola in tobaka (3,3 odstotka), najmanj pa so k inflaciji prispevale cene telekomunikacijskih storitev, ki so zabeležile celo deflacijo (1,7 odstotka) ter cene oblačil (0,1 odstotka), kulturnih storitev in rekreacije (0,3 odstotka).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.