Slovenija
11421 ogledov

Slovenija na udaru močnega vetra

Veter po državi Spin
Zemljevid posredovanj enot za reševanje pove vse. Celo vremenoslovce presenetila moč severnika.

Napovedi in opozorila vremenoslovcev so se uresničili, v večjem delu države je čez dan pihal močan severni veter, ki marsikje povzroča hude nevšečnosti. Številni so ostali brez elektrike, veter je odkrival strehe in podiral drevje, težave so bile tudi v prometu.

Uprava za zaščito in reševanje poroča o številnih vetrolomih in odkritih strehah, podiralo je tudi električne drogove. Gasilci in druge službe so imeli ogromno dela z odstranjevanjem posledic. Največ težav je bilo na Gorenjskem, v okolici Ljubljane, praktično po celotni Štajerski, Zasavju in Posavju, Prekmurju ... V Podkraju pri Velenju je drevo padlo na hišo. V Hrastniku je razkrilo streho športne dvorane. V okolici Kranja je poškodovalo ali odkrilo 11 streh, odkrilo je tudi paviljon pri zdravilišču Rogaška Slatina.

Krvavec Slovenija Slovenija Krvavec danes zaprli. To je razlog.

Zjutraj je zaradi izpada na razdelilni postaji Lendava brez električne energije ostalo 2.108 odjemalcev, še 1.457 pa na območju razdelilne postaje Radenci. Izpad so imeli tudi prebivalci na območju Zagorja ob Savi. Brez elektrike so bili dopoldan tudi na območju Kamnika in Komende.

Prihajalo je tudi do težav v prometu. Velik del dopoldneva je bila popolnoma zaprta cesta skozi Litijo, potem ko je sunek vetra prevrnil prikolico tovornjaka, vanjo pa je potem trčil avto. Voznica avta se je pri tem poškodovala in so jo morali odpeljati v bolnišnico. 

Nekaj časa je bila zaradi podrtega drevja zaprta cesta Novo mesto - Metlika pri Jugorju.

Na Primorskem piha burja, kjer pa ni večjih posebnosti.

"Močan veter ponekod, predvsem v severovzhodni Sloveniji, na ceste podira drevje. Prilagodite hitrost trenutnim razmeram in vozite pozorno."

Opozorilo Prometno-informacijskega centra

Na agenciji za okolje (Arso) so sredi dneva razširili opozorilo za močan veter tudi na osrednjo in jugovzhodno regijo. Napovedujejo severnik, ki bo lahko pihal s hitrostjo prek 70 km/h, na izpostavljenih legah lahko tudi 90 km/h.

Ob tem so povedali, da je bil najmočnejši sunek vetra po nižinah izmerjen na postaji Ljubljana-Bežigrad in sicer hitrost 76 km/h. "To je za severnik neobičajno veliko," so dodali.

Nekoliko višje na postaji Trojane-Limovce je zapihalo do 94 km/h.

Arsove vremenske postaje so tekom dneva zabeležile nekaj močnih sunkov:

Kredarica 165 km/h
Krvavec 117 km/h
Vogel 100 km/h
Rudno polje 91 km/h
Trojane-Limovce 83 km/h
Krajinski park Goričko 75 km/h
Letališče Lesce 68 km/h
Letališče Jožeta Pučnika 65 km/h
Bovec 57 km/h
Murska Sobota 52 km/h

Spodnji diagram prikazuje napoved vetra po državi ob 16. uri. Kot je razvidno, bo najhuje na vzhodu države.

Veter po državi | Avtor: Spin Spin

Zaradi močnega vetra so imeli ogromno težav v smučarskih centrih, saj so morali številni prilagoditi število delujočih naprav, nekatera smučišča, kot sta Krvavec in Kanin, pa niso obratovala.

Pozitivna vest je, da naj bi se veter proti večeru postopno umiril.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • lojs 15:36 04.februar 2023.

    ne morem verjet, da je tak veter , z eno besedo - osupljivo ... moram pogledat v slovar, če obstaja še kakšna beseda, ki izrazi še hujšo dramo