Slovenija
7 ogledov

Slovenija ne bo naslednja v vrsti za pomoč

Janez Janša v Bruslju Reuters
Slovenija ne bo šesta država, ki bi morala zaprositi za finančno pomoč, zatrjuje Janez Janša.

"Ta nevarnost je bila odpravljena s sprejetjem in uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ, s čimer smo nakazali, da mislimo resno z spoštovanjem zavez, ki jih je dala prejšnja vlada," je v pogovoru za Radio City pojasnil predsednik vlade Janez Janša.

Banke so še neznanka

Dodal je, da je edina neznanka, ki ostaja, dokončna slika v slovenskih bankah. "En del slike imamo, drugega še ne, ker se še delajo skrbni pregledi. Vendar je to ločen primer tudi glede na zadnje odločitve Evropskega sveta, ki omogočajo ločeno reševanje v bankah, če bi to zahtevala situacija, a tudi glede bank ni razlogov, da bi Slovenija morala zaprositi za pomoč," je poudaril premier.

Janša meni, da v tem trenutku ni glavni problem davkoplačevalcev lastništvo v bankah, temveč koliko globoko bomo morali seči v žep, da bodo slovenske banke ponovno opravljale svojo funkcijo. Skrb glede lastništva je skrb iz dobrih časov, pravi Janša.

Je najhuje že mimo?

Na vprašanje, ali smo že dosegli dno krize, je premier odgovoril, da je naš manevrski prostor omejen. Dosegli smo limite pri tem, da se lahko še naprej zadolžujemo, sedaj bo treba te kredite vračati in hkrati dodatno zatisniti pas, da bomo naredili nekaj manevrskega prostora v gospodarstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.