Slovenija
6 ogledov

Slovenija ne bo šla po poti Grčije

Franc Kri%C5%BEani%C4%8D Žurnal24 main
Slovenija ne bo šla po poti Grčije, pravi minister Franc Križanič in dodaja, da večji del gospodarstva že okreva. Verjame, da bodo vse ključne reforme izvedli.

"Slovenija v celoti obvlada svoje javne finance. Pokazali smo sposobnost zelo močnega varčevanja, kar je sicer posredno vplivalo na upočasnitev gospodarske rasti v drugi polovici leta 2010. Ampak trenutno je finančna konsolidacija naša največja prioriteta. V tem kontekstu Grčija takšne sanacije ni izpeljala, Irska pa je prenesla vse izgube nepremičninskega trga v javne finance in se znašla v krizi," se je v intervjuju za Finance na trditev ekonomista Egona Zakrajška, da bi Slovenija utegnila iti po poti Grčije in Irske, odzval minister za finance Franc Križanič.

"Ne" obdavčitvi premožnejših
Beseda je tekla tudi o posebni obdavčitvi bank, glede katere je dejal, da se ideja "še vedno razvija", in obdavčitvi premoženja bogatejših, glede katere je dejal, da ni načrtovana.

V izvedbo reform ne dvomi
Po nekaterih ocenah naj bi javnofinančni primanjkljaj letos dosegel 2,3 in ne 1,7 milijarde evrov, kar je Križanič zanikal. Na vprašanje, kaj bodo naredili, da se Sloveniji boniteta ne bo znižala, kar nakazuje ocena S & P, odgovarja: "Odločilna je javnofinančna stabilnost. Izrazili so skrb, ali smo sposobni dolgoročno varčevati, kar je povezano s pokojninsko reformo. Menim, da bomo pokojninsko reformo izvedli, prav tako druge ključne reforme."

Gospodarstvo potrebuje pomoč
Ocenjuje še, da "večji del gospodarstva v Sloveniji zdaj postopno okreva. Del gospodarstva, ki je še vedno v krizi, je gradbeništvo. Tej panogi moramo pomagati, saj ima močan multiplikator, težave se prenašajo na podizvajalce in podizvajalce podizvajalcev. Vlada pripravlja več ukrepov. Opozoril bi na vzpostavitev posebnega stanovanjskega sklada, omogočiti moramo tudi začetek enega ali dveh velikih infrastrukturnih projektov: železnice ali eno od razvojnih osi."

Kaj ste težje prenesli: ko je premier Pahor rekel, da bolje delate kot govorite, ali ko je gospodarska ministrica Radićeva rekla, da ste največja grožnja konkurenčnosti?
"Zagovarjam svobodo govora in ji dajem prednost pred kakšno drugo vrednoto, kot je recimo uvidevnost."
Franc Križanič v Financah

Isajlovića je težko nadomestiti
Na vprašanje, ali se je bilo za osebnega svetovalca Draga Isajlovića vredno boriti, odgovarja: "Bil je pomemben član kabineta in zelo dober sodelavec. Sicer smo ga nadomestili, seveda pa je takšnega kakovostnega sodelavca težko nadomestiti v celoti." Vprašanje, ali bi torej Isajlović slovenskemu gospodarstvu koristil bolj kot Žiga Čebulj, ki ga je nadomestil, pa je označil za smešno.

Spremembe naj uvede nova vlada
V zadnjem času je bila precej aktualna tematika tudi zamisel o odpravi ministrstev brez listnice. Križanič o tem pravi: "Osebno teh ministrstev ne bi niti ustanovil. A zdaj jih imamo. In mislim, da dobro delajo in bi bila izrazita škoda, zdaj sredi mandata, ko projekti tečejo, začeti reorganizacijo in se ukvarjati sami s sabo. Menim pa, da lahko nova vlada v letu 2013 uvede spremembe." Z domnevnim odhodom ministra za razvoj Mitje Gasparija, ki naj bi kandidiral za člana izvršilnega odbora ECB, ni seznanjen in pravi, da s tem sam ne bi postal močnejši. "Jaz se opiram na Gasparijevo delo in z njim zelo dobro sodelujem. Kar pa zadeva informacijo o odhodu, lahko rečem, da je to čista špekulacija. Na klavzuri sem bil ves čas in o tem se ni govorilo."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.