Slovenija
3 ogledov

"Slovenija ne potrebuje kominformovskih pisem"

ljubljana 08.05.10, Janez Stanovnik, borci, partizani,  proslava, presernov trg, Anže Petkovšek
Slovenija je pravna država in potrebuje "nobenih kominformovskih pisem, ki jih pošilja Evropska ljudska stranka", napiše pa jih prvak SDS Janez Janša.

To je danes v Črnomlju dejal Janez Stanovnik. Poudaril je, da je Slovenija zgrajena na temeljih, ki so jih udejanili na prvem zasedanju Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta v Črnomlju pred 70 leti.


Član SNOS, častni predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in slavnostni govornik na današnji akademiji v počastitev 70-letnice prvega zasedanja SNOS v Črnomlju Stanovnik je povedal, da je bila slovenska državna suverenost rojena na Kočevskem zboru, potrjena na zasedanju Avnoja, v Črnomlju pa udejanjena.

Slovenska državnost je sicer zgrajena na sedmih stebrih suverene državnosti, ki imajo svoje korenine v Črnomlju. Med temi je navedel pravico do samoodločbe vključno s pravico do odcepitve, na temelju katere se je Slovenija tudi osamosvojila. To je bilo zapisano v deklaraciji, ki so jo sprejeli v Črnomlju, je izpostavil.

Med drugimi stebri je Stanovnik opozoril še na odločitev za ljudsko demokracijo brez strank, za pravno državo, pravico do dela, oddiha in starostne oskrbe ter na druge temelje socialne države. Ti so vklesani tudi v sedaj veljavno ustavo, čeprav je ta danes pod strahovitim pritiskom svetovnega finančnega kapitala, je ocenil.

Prvo zasedanje v Črnomlju

Slovenski narodnoosvobodilni svet je bil med februarjem 1944 in oktobrom 1946 vrhovni predstavniški in zakonodajni organ slovenskega narodnoosvobodilnega boja in kasneje Ljudske republike Slovenije. Njegovo prvo zasedanje v črnomaljskem sokolskem domu med 19. in 20. februarjem 1944 je bilo pomembno za nadaljnji razvoj Slovenije in posebej Bele krajine, kjer so sklepe tega zasedanja najprej in najbolj uveljavili. Njegovi sklepi in odloki so pomembno vplivali na razvoj in graditev slovenske državnosti ter na sodelovanje Slovenije v jugoslovanski skupnosti.

Komentarjev 4
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 16:42 23.februar 2014.

    Ma daj,speli se z mojga konca jesihar.

  • francek 12:10 23.februar 2014.

    Kaj čakaš mati narava?

  • slamnati.jeti 08:22 23.februar 2014.

    zamenjati bi morali celotni inventar državnega zbora (VSI so notri že toliko časa da imajo svoje inventarne številke).Naj že enkrat nehajo z preteklostjo , saj se je ta že zgodila in je ne moremo spremeniti. Zmagovalna stran je ...prikaži več bili NOB in Jugoslavija z zavezniki. Če nekateri ne morejo tega prebaviti, naj vprašajo Nemčijo kako je bilo. Oni nimajo težav s tem...Delajmo na prihodnosti, da bodo naši otroci in vnuki še lahko živeli v Sloveniji. Zadosti je te uničevalne politike. Ali v Sloveniji res ni ljudi ki bi delali za korist DRŽAVE in VSEH DRŽAVLJANOV??