Slovenija
47080 ogledov

Slovenija: Nova velika podražitev goriva, skok cen tokrat najvišji pri bencinu

OMV bencin
1/4
Anže Petkovšek
Cene naftnih derivatov so se danes vnovič zvišale. Tokrat so se občutneje, za med 6,0 in 6,5 centa na liter, zvišale cene 95-oktanskega bencina, precej manj izrazita je bila podražitev dizla. Najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade Robert Golob medtem že napoveduje vnovično regulacijo cen, delno tudi v kombinaciji s subvencioniranjem.

Cena 95-oktanskega bencina zunaj omrežja avtocest in hitrih cest je tako pri treh največjih ponudnikih v državi na bencinskih servisih Petrola in MOL Slovenija 1,717 evra za liter, medtem ko je na servisih OMV Slovenija pri 1,714 evra. To je torej okoli šest centov več kot v ponedeljek. Na avtocestnem omrežju se medtem giblje nekaj nad 1,78 evra.

Cene dizla so se prav tako zvišale, a bistveno manj. Če je liter dizla v ponedeljek po bencinskih servisih zunaj avtocestnega omrežja stal nekaj več kot 1,85 evra, je zdaj na Petrolovih servisih pri 1,862 evra, prav tako na tistih od družbe MOL Slovenija. Še manj so za zdaj dizel podražili pri OMV Slovenija, kjer je liter pri 1,856 evra. Na avtocestnem omrežju medtem dizel stane malenkost več kot 1,92 evra.

Cene 95-oktanskega bencina in dizla so občutno narasle po prvomajskem zaključku 45-dnevne cenovne regulacije in po pričakovanjih se bo cenovni pritisk še stopnjeval, še posebej če bo prišlo do neke oblike embarga na uvoz ruske nafte.

Bencinska črpalka | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vrnitev k določeni obliki regulacije ali nadzoru cen naftnih derivatov in drugih energentov je v predvolilni kampanji napovedovala večina pomembnejših političnih strank v državi.

Bolj konkreten je bil v ponedeljkovi oddaji Studio 9. maj predsednik Gibanja Svoboda, zmagovite stranke na volitvah, in najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade Robert Golob.

Na vprašanje, če bodo ceno le regulirali ali se obetajo tudi subvencije, je odgovoril, da je to odvisno od razmer v svetu in cenovnih gibanj v sosednjih državah. Kot pravi, je potrebna kombinacija treh stvari: dogovora s trgovci, kako naj se ti vedejo pri določanju cen, regulacije, ko gre za marže trgovcev in dajatve, pa tudi subvencij, denimo za kmete ali prevoznike.

Bencin E10 | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 7
  • Maxman 14:50 10.maj 2022.

    JANŠA vas ma rad vsak dan posebej !

  • Ender3 13:56 10.maj 2022.

    Ljudje, slabo se nam piše, vedno bodo našli razloge in špekulacije za dvig cen. Nekje se bo to ustavilo cena pa, nerealno visoka..

  • Slavko Krizman 13:13 10.maj 2022.

    vojno dobičkarstvo in pohlep nimajo meja....pobit je treba to kurčevo sodrgo...