Slovenija
1 ogledov

Slovenija padla na 22. mesto

Poročilo ne navaja posebej, zakaj je Slovenija padla s 13. na 22. mesto. Žurnal24 main
Po raziskavi organizacije Novinarji brez meja se Slovenija glede medijske svobode uvršča na 22. mesto v svetu. V lanskem letu se je sicer na isti lestvici uvrstila na 13. mesto.

V poročilu, ki je objavljeno na spletni strani organizacije, Slovenija sicer ni posebej kritizirana. Na prvo mesto se je letos uvrstila Islandija, ki ji sledita Norveška in Estonija. Pred Slovenije so se med drugim na lestvici uvrstile Slovaška, Belgija, Švedska, Danska, Avstrija in Nemčija. Na lestvici, ki zajema stanje medijske svobode v 169-tih državah, pa so se za Slovenijo uvrstile med drugim Velika Britanija, Avstralija, Združene države Amerike, Francija, Španija, Italija in Japonska.

Večjo pozornost poročilo namenja Bolgariji in Poljski, ki se kot edini članici Evropske unije nista uvrstili med prvih petdeset držav sveta. Slovenska uvrstitev na lestvici, ki zajema stanje novinarske svobode v 169-državah, sicer pogosto niha. Tako se je leta 2002 uvrstila na 14. mesto, naslednjo leto pa je padla za šest mest. Leta 2004 se je povzpela 15. mesto, naslednje leto pa na deseto mesto.

V primerjavi z drugimi državami nekdanje Jugoslavije je medijska svoboda v Sloveniji najboljša, v Srbiji pa najslabša, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Srbija se je namreč letos uvrstila na 67. mesto. Bosna in Hercegovina je na lestvici na 34. mestu, Makedonija na 36. mestu, Hrvaška 41, Črna gora pa 59. Na 60. mesto se je uvrstilo Kosovo.

Novinarji brez meja so s svojimi izpostavami v Avstriji, Belgiji, Kanadi, Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji, Švedski in Švici prisotni na vseh celinah. Poleg tega imajo svoje pisarne tudi v Bangkoku, Londonu, New Yorku, Tokiu in Washingtonu ter več kot 120 dopisnikov v različnih državah. Kot neprofitna organizacije je registrirana v Franciji in ima v Združenih narodih status svetovalca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.