Slovenija
16 ogledov

Slovenija petič lokalno

V nedeljo bomo med 778 kandidati izbirali najprimernejše za 208 županov. (Foto: Žurnal24 main
Lokalne volitve. V nedeljo bo najmanj 66 občin dobilo župana. Za volitve najmanj osem milijonov evrov.

V petek ob polnoči se začne volilni molk zaradi nedeljskih lokalnih volitev, petih po vrsti v samostojni Sloveniji. V 208 občinah (ustavno sodišče je v Kopru in Trebnjem volitve zadržalo) bomo izbirali med 778 kandidati za župane ter med 26.418 kandidati za občinske in mestne svetnike.

Romske predstavnike bodo v nedeljo izbirali le v 18 občinah, ne pa v Trebnjem in Grosupljem. Naknadne vnovične volitve romskega svetnika v Grosupljem bodo sicer 5. decembra.

Starost kandidatov
Župan. Najstarejši kandidat za župana ima 73 let, najmlajši pa 20 let.
Svetnik. Najstarejši kandidat za občinskega ali mestnega svetnika ima 90 let, najmlajši pa 18.

Za županjo 94 žensk
Drugi krog volitev bo predvidoma čez dva tedna, 24. oktobra, in sicer v tistih občinah, kjer noben županski kandidat ne bo dobil več kot polovico vseh glasov. Že zdaj je znano, da v 66 občinah drugega kroga županskih volitev ne bo, saj v njih kandidira le en ali največ dva kandidata. Za županski stolček se letos poteguje 216 neodvisnih kandidatov oziroma slabih 28 odstotkov vseh. Med vsemi kandidati za župane je le 94 žensk.

Če se zmotite, prekrižajte

Volilnih upravičencev za nedeljske volitve je 1.692.710. Volilci lahko glasujejo le osebno, svojo istovetnost pa dokažejo z osebnim dokumentom. Pravico do pomoči pri izpolnjevanju glasovnic imajo invalidi ali nepismeni volilci. Če se boste pri izpolnjevanju zmotili, krožec, s katerim ste napačno označili kandidata ali listo, prekrižajte.

Prvi podatki o volilni udeležbi bodo po navedbah državne volilne komisije znani v nedeljo po 11. uri, prvi delni izidi glasovanja pa po 19. uri.