Slovenija
15 ogledov

Slovenija plačuje zaradi dolgotrajnih sojenj

Povprečna odškodnina zaradi predolgih sodnih procesov stane državo okoli pet tis Žurnal24 main
Slovenija je ta teden dobila še en udarec z Evropskega sodišča za človekove pravice, saj bo zaradi dolgotrajnega sojenja morala plačati 3.400 evrov odškodnine in poravnati sodne stroške.

Slovenija je s predolgimi sodnimi postopki kršila 6. člen Evropske konvencije o zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki sicer govori o pravici do poštenega sojenja v razumnem roku. Kršila je tudi 13. člen, ki določa pravico do učinkovitega pravnega varstva pred domačimi sodišči.

Odškodnin bo očitno še veliko. Kot so pojasnili pri Odvetništvu Verstovšek iz Celja, samo v njihovi pisarni zastopajo približno osemsto strank, evropsko sodišče jih je do zdaj obravnavalo približno dvesto.

"Po naši evidenci so ugodno rešene vse razen dveh, torej vse do zadeve Korenjak. Po njej je evropsko sodišče vrnilo vse zadeve, ki jih je imelo zoper našo državo, v odločanje Sloveniji, ker je od 1. januarja 2007 začel veljati nov zakon. Od takrat se odškodnine uveljavljajo v Sloveniji," je zapisala Beti Simoni, vodja pisarne Odvetništva Verstovšek.

Najnižja odškodnina, ki so jo dosegli, je bila 1.200 evrov, najvišja pa okoli 13 tisoč evrov. Najpogosteje se odškodnine gibljejo od 3.500 do sedem tisoč evrov, v povprečju torej okoli pet tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.