Slovenija
29 ogledov

"Slovenija pomemben zaveznik v Natu"

Rasmussen v Sloveniji
1/6
Saša Despot
Na obisku generalni sekretar zveze Nato. Sicer je pohvalil Slovenijo kot pomembno zaveznico, a je zaskrbljen, ker tako kot večina ostalih članic ne dosegamo dogovorov glede obrambnega proračuna.

Danec Anders Fogh Rasmussen se je sicer premierki Bratuškovi uvodoma opravičil, ker je v Slovenijo prinesel sneg, a se hkrati zahvalil za zelo toplo dobrodošlico. Poudaril je, da je širitev Nata na šest novih članic, med njimi tudi Slovenijo, pred desetimi leti pomembno okrepilo evroatlantsko varnost. "Dokazali ste, da ste pomemben zaveznik," je poudaril.

Pohvalil je sodelovanje Slovenije v Natovih operacijah, zlasti zelo pomemben prispevek na Kosovu. Pohvalil je tudi sodelovanje Slovenske vojske v Afganistanu. Pri tem sta z Bratuškovo spomnila tudi na slovenskega vojaka, ki je bil v sredo v deželi pod Hindukušem ranjen, in mu zaželela čimprejšnje okrevanje. Bratuškova je ob tem še dejala, da se ranjenec počuti dobro.

Kot je na skupni novinarski konferenci še povedala Bratuškova, sta se z Rasmussenom pogovarjala o "vseh aktualnih temah, o katerih tečejo razprave v Natu". Seznanila ga je tudi z obiskom ladje Triglav, ki sodeluje v humanitarni italijanski operaciji Mare Nostrum v Sredozemskem morju, in izpostavila, da je Slovenska vojska izjemno pripravljena. "Naloge izpolnjuje uspešno in učinkovito," je poudarila.

Premalo denarja

Rasmussen se je tem pohvalam pridružil, čeprav je med drugim izrazil zaskrbljenost zaradi zmanjševanja obrambnih izdatkov v Sloveniji - pa tudi v večini drugih zaveznic - in nedoseganja zavez po zagotavljanju dveh odstotkov bruto domačega proizvoda za obrambo.

"Naše varnosti ne moremo imeti za samoumevno," je dejal. "Varnost ima svojo ceno, a cena pomanjkanja varnosti je še večja," je opozoril.

Tudi Bratuškova je glede zagotavljanja več sredstev za obrambo dejala, da se Slovenija zaveda tega problema. "Želeli bi si, da bi več sredstev namenili za investicije," je dejala. Hkrati pa zagotovila, da bo Slovenija naredila vse, "da bodo naši fantje na misijah varni".

Z vojaškimi častmi

Rasmussen, ki ga je Bratuškova danes sprejela z vojaškimi častmi, se je nato sestal tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Zatem ga bo sprejel še predsednik državnega zbora Janko Veber.

Po delovnem kosilu z Bratuškovo pa se bo na sedežu Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani udeležil še okrogle mize na temo Slovenija in Nato - včeraj, danes, jutri. Udeležence te okrogle mize bosta nagovorila tudi ministra za zunanje zadeve Karl Erjavec in za obrambo Roman Jakič.

Komentarjev 1
  • Oxxo 16:53 24.januar 2014.

    Jakič je pa res strokovnjak za obrabno politiko... on bo zagotovo pametno in izvirno nagovoril zbrane goste... in se vmes nekajkrat hinavsko in nepristno nasmehnil...