Slovenija
99 ogledov

Slovenija ponovno pred Evropskim sodiščem za človekove pravice

Pokojnina Profimedias
Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je sporočila, da so se zaradi pokojninske reforme vložili tožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice.

"Tožba na Evropsko sodišče za človekove pravice je vložena," so sporočili iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. To so napovedali, po tem ko je ustavno sodišče pred nekaj meseci zavrnilo njihovo zahtevo in odločilo, da je Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki prostovoljnih vključitev v obvezno pokojninsko zavarovanje ne upošteva več kot pokojninsko dobo brez dokupa, v skladu z ustavo.

V največji sindikalni centrali ocenjujejo, da je država z "legalno krajo", kot je primer označil predsednik Dušan Semolič, oškodovala med 22 in 24 tisoč delavcev.

Ti so, kot nam je nam na primer zaupala 57-letna Belokranjka, "vložili" večino - okoli 20 tisoč evrov prihrankov - v nakup pokojninske dobe, ki pa se po sprejemu nove pokojninske reforme iz leta 2012 ne štejejo več enako kot aktivna delovna doba. 

Komentarjev 1
  • jakec1575 17:18 15.november 2016.

    Jaz bi itak prepovedal dokup let. Kdo bo to hranil. Resnicno bolani in resnicno invalidni naj bo. Vsi ostali pa sami bleferji, ki se jim ne da ne delati, ne uciti. kdo bo to hranil se 30 let. Za nazaj ...prikaži več nas bo to itak stalo davkov v prihodnosti. Bogi mi in naši otroci. najhujsi so mi pa tisti, ki so na lepe oci dobili invalidski dodatek, zdaj pa spilajo sportnike. dodatek pa do smrti. To vse mi placujemo. Eni se pa ne upajo na bolnisko, da sluzbe ne izgubijo, ceprav bi morali it. Narobe svet tale država. Potrebuje 2 leti pregleda vseh baz. od vozniskih, do invalidskih do socialnih, do drugih baz.