Slovenija
71 ogledov

Slovenija poostrila nadzor na meji

Tovarnik Anže Petkovšek
Slovenija bo opolnoči poostrila nadzor na madžarski meji. Gre za neizogiben in nujen ukrep, ocenili smo, da bi bila varnost ob večjem dotoku migrantov ogrožena, pravi ministrica Vesna Györkös Žnidar. Medtem je nadzor na slovenski meji že uvedla Avstrija.

Vesna Györkös Žnidar  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Okrepljen nadzor na meji Slovenije z madžarsko stopi v veljavo ob polnoči," je povedala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. "Gre za začasen ukrep v skladu s schengenskimi pravili za katerega smo se odločili na podlagi ocene tveganja."

 "Gre za nujen ukrep!"

"Naloga policije je zagotavljati varnost prebivalcev Slovenije," pravi ministrica. Na ministrstvu za notranje zadeve ocenjujejo, da gre za nujen ukrep za obvladovanje in nadzor nelegalnega prehajanja meje. "Glede na izkušnje iz drugih držav je najbolj pomembna pravočasna sprostitev ukrepov," pravi Györkös Žnidarjeva in poudarja, da "gre za tveganje, ki si ga ne smemo dovoliti". "Vlada si prizadeva, da bi bil proces prehoda beguncev postopen in ob sprotnem sproščanju nastanitvenih zmogljivosti, ki jih ves čas pripravlja Slovenija," dodaja ministrica.

Glavni razlog: ocena ogroženosti

Marjan Fank pravi, da je skrb vzbujajoč porast premoženjske škode pri vlomih in  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Glavni razlog za uvedbo ukrepa nadzora meje je ocena ogroženosti," pravi generalni direktor policije Marjan Fank. "Ocena nakazuje, da bi lahko zaradi nenadnega dotoka migrantov bila ogrožena javni red in varnost." Podatki temeljijo na dogodkih zadnjih dni po zaprtju madžarske meje in dogodkih na srbsko-hrvaški meji.

"Poskrbeli bomo za varnost slovenskih državljanov"

"Slovenska policija bo poskrbela, da tokovi migracij ne bodo vplivali na vsakodnevno varnost slovenskih državljanov," poudarja Frank in dodaja, da "vsak povečan strah nima temelja."

Frank razlaga, da ne gre za zapiranje meje ampak za okrepljen nadzor policije na tistih omočjih mejne črte, kjer je tranzita največ. Za slovenske državljane na madžarski meji to pomeni, da bo zanje spet veljala kontrola potnih listin. "Na območjih, kjer pričakujemo povečano število migrantov, bomo okrepili ekipe. To bomo prilagajali razmeram na terenu," pravi Frank.

Koridor za prehod bi bil kršitev zakonov

Tovarnik | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Ministrica je zanikala informacije, da naj bi se s hrvaškim notranjim ministrom Rankom Ostojićem danes pogovarjala o organizaciji varnih koridorjev za prevoz beguncev. "Če bi Slovenija odprla koridor, bi s tem kršila nacionalno in evropsko zakonodajo," pravi Györkös Žnidarjeva. Ministrica je kar nekajkrat poudarila, da "Slovenija pričakuje, da bo Hrvaška spoštovala evropski pravni red, begunce registrirala, nastanjevala in izdajala prošnje za azil". Hrvaški smo tudi pripravljeni pomagati."Bistveno je, da pri nas ne pride do neobvladljivega migracijskega toka. Zato se mora tudi Hrvaška držati evropskih pravi," poudarja ministrica. "Hrvaška mora izpolnit svoje obveze, da migracijski tok prečisti."

Generalni direktor policije pa zagotavlja, da zaradi poostrenega nadzora večjih zastojev na meji  ne bo in da bodo policisti, ki bodo prerazporedili sile, natančno pregledovali predvsem avtomobile, ki bi lahko prevažali begunce. Registracija beguncev bo potekala na mejni črti ali v ustreznih objektih, razlaga Frank, v primeru večjih tokov pa bodo postopke prilagajali.

Iz Hogroša in Preševa proti srbskemu Šidu, nato na Hrvaško

Skupine beguncev so se danes, po zaprtju madžarske meje, preusmerile proti srbsko-hrvaško meji. Srbske oblasti avtobuse z begunci preusmerjajo proti meji s Hrvaško, natančneje na mejni prehod Šid, ki je od Slovenije oddaljen tri ure vožnje. Na Hrvaškem registracija beguncev poteka v Tovarniku.

Več o dogajanju na Hrvaškem: "To je šele začetek"

Najprej Lendava in Gornja Radgona

begunsko taborišče Nemčija | Avtor: Profimedias Profimedias
Administratine postopke v zvezi z begunci bodo izvajali v sprejemnih centrih, ki so predvideni v občinah Brežice, Črnomelj, Grad (Gornja Radgona), Ilirska Bistrica, Lendava in Podlehnik. Na večini lokacij bodo postavili šotorišča.

"Na lokacije, kjer so predvideni sprejemni centri, bomo dostavili potrebni material za šotorišča. Vse bomo shranili v skladiščih in jih, ko bomo dobili informacijo, da se begunci približujejo, postavili. Pričakujemo, da bo to najprej v Lendavi in Gornji Radgoni," pravi poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Civilna zaščita je zadolžena za logistični del, torej za postavitev šotorišč in dostavo sanitetnega in drugega materiala. Po besedah Šestana, lahko šotorišče postavijo v nekaj urah. 

Ministrstvo za notranje zadeve je danes na svoji spletni strani objavilo trenutni seznam kapacitet za namestitev pribežnikov.

Sprejemni center v nekdanji Murini hali?

Ogledi mikrolokacij so bili danes v Lendavi, kjer se je s tamkajšnjim županom Antonom  Balažkom sestal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Kot je za  povedal Šefic, trenutno razmišljajo o dveh lokacijah za potencialne zbirne centre za begunce, med katerimi je nekdanja Murina hala v Lendavi. Dejal je, da v bližino morebitnih lokacij že nameščajo ustrezno opremo. Šefic se namerava zvečer na isto temo sestati še z županom Podlehnika Markom Maučičem.

V Brežicah zaskrbljeni, da jih bo val beguncev prehitel

begunci | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Razen tega, da se zavedamo, da bo najverjetneje do nas prišla velika skupina ljudi in načelnega dogovora, da je tem ljudem potrebno pomagati, v Brežicah ne vemo nič," pravi brežiški župnan Ivan Molan. Edina informacija, ki naj bi jo imeli v Brežicah, kraju, ki je s Hrvaško povezan z avtocesto in kjer teče železniški promet iz Zagreba proti Ljubljani ter se tudi med begunci v Srbiji omenja kot nova pot do Evrope, je, da so si predstavniki ministrstva in civilne zaščite ogledali nekaj lokacij, ki naj bi bile primerne za sprejemne centre. Katere so te lokacije, Molan ne ve, saj, kot pravi, jih niso izdali niti na ponedeljkovem sestanku na notranjem ministrstvu. 

"Moram reči, da smo precej zaskrbljeni, da nas bo val beguncev prehitel in ponovno presenetil, kot nas vsako leto preseneti sneg," pravi Molan, ki pričakuje, da bo več vendarle jasno po jutrišnjem sestanku s predstavniki notranjega ministrstva in civilne zaščite, ki naj bi dopoldne potekal v Brežicah. 

"Veste več, kot mi na lokalni ravni"

V Gornji Radgoni pa glede postavljanja sprejemnega centra vedo zelo malo. "Veste več, kot vemo mi na lokalni ravni. O tem,da naj bi tudi na našem območju v teh dneh potekali ogledi, še nismo obveščeni," pravi podžupan Robert Žinkovič. V Gornji Radgoni ob meji z Avstrijo, bi sicer po predvidevanjih podžupana lahko našli kakšno od lokacij za postavitev šotorišča. Ena od možnosti je sejmišče, kjer sicer poteka Radgonski sejem.

V sprejemnih centrih registracija beguncev

V sprejemnih centrih bo sicer Rdeči križ skrbel za oskrbo beguncev, policija pa za registracijo. Tako bo ugotavljala, ali so begunci mejo prestopili ilegalno. Tiste, ki bodo zaprosili za mednarodno zaščito, bodo odpeljali v azilni dom, ostale, ki jih ni mogoče vrniti v državo iz katere so prišli pa bodo skušali vrniti na Madžarsko ali na Hrvaško, če so bili tam pred prihodom v Slovenijo registrirani. Kot pravijo na policiji, se bodo, tudi, če bo beguncev več tisoč, morali držati zakonodaje, postopke pa bodo skušali maksimalno poenostaviti.

sergeja.hadner@zurnal24.si