Slovenija
2 ogledov

'Slovenija poravnala večino krivic'

Žurnal24 main
Slovenija je že poravnala večino storjenih krivic, priznala in obsodila je napake in zločinska ravnanja, je na srečanju vojnih veteranov v Limbušu dejal podpredsednik DZ Miran Potrč.

Slovenska država in njeni predstavniki moramo biti ponosni na našo zgodovino. In bistven prispevek k tej zgodovini ste dali veterani, je na tradicionalnem srečanju Veteranov dveh generacij na Limbušu dejal podpredsednik DZ Miran Potrč. Poudaril je, da je objektivno prikazovanje preteklosti bistvena vsebina domoljubja.

Kot je dejal, moramo o naši zgodovini govoriti iskreno in resnično. "Nismo za poveličevanje preteklosti. Soglašamo, da je enostranske ocene treba dograditi. Vendar na neresnice in prevrednotenje vsega ne moremo pristajati," je dejal Potrč.

Ob tem je pozval, da "ne ustvarjajmo nepotrebnega sovraštva. Ne žalimo čustev ljudi, ki imajo o preteklosti drugačne izkušnje. Ne zahtevajmo, da se mora stalno kdo opravičevati ali sramovati za pretekla ravnanja, da se mora posipati s pepelom samo zato, ker se ni pravi čas pokesal in vključil v stranke, ki bi rade obsodile vse, ki mislijo drugače".

Med drugim je kot nesprejemljivo označil, "da se želi vse bolj opravičevati ali celo poveličevati kolaboracijo in NOB razglašati za krvavo revolucijo, vse povojno obdobje pa za zločinski totalitarni sistem". Slovenija je že poravnala večino storjenih krivic, priznala in obsodila je napake in zločinska ravnanja. Toda potvarjanje resnice, da bi se oprala kolaboracija in obsodilo vse, ki niso bili na njeni strani, je tudi zločin - zločin do zgodovinske resnice, pravi Potrč.

NSi: Potrčeva izjava je krivična
V zunajparlamentarni stranki NSi pa Potrčevo izjavo, da je "Slovenija že poravnala večino storjenih krivic, priznala in obsodila napake in zločinska ravnanja", ocenjujejo kot zavajajočo in krivično do vseh, ki, kot so zapisali, "še trpijo zaradi posledic totalitarnega komunističnega sistema". Krivice bodo poravnane šele takrat, ko bodo krivci povojnih pobojev za svoja dejanja odgovarjali in ko bodo svojci ter še živeče žrtve komunističnega sistema dobile dostojno odškodnino in moralno zadoščenje, so zapisali v NSi. Po njihovem je treba zahtevati, da se izvajalci zločinov opravičijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.