Slovenija
49 ogledov

Slovenija pošilja vojake v Irak naslednji mesec

Irak Kurdi EPA
V začetku naslednjega meseca Slovenija v Irak pošilja šest vojakov, en častnik pa bo v ZDA poveljevanje v poveljstvu koalicije zoper skrajneže Islamske države.

Slovenija bo v skladu s februarskim sklepom vlade predvidoma že prihodnji mesec aktivnejše pristopila k sodelovanju koalicije pri boju zoper skrajno sunitsko milico v Iraku. Šest pripadnikov vojske bo delovalo na severu Iraka v Erbilu, v centru za usklajevanje usposabljanja (Kurdistan Training Coordination Center – KTCC), en častnik pa bo prevzel dolžnost v poveljstvu koalicije pri Osrednjem vojaškem poveljstvu Združenih držav Amerike v Tampi (US CENTCOM).

Slovenski pripadniki bodo v Erbilu delovali pod vodstvom Nemčije, ene vodilnih držav na misiji Neomajna odločenost (Inherent Resolve). Po zagotovilih ministrstva za obrambo vojaki ne bodo aktivno sodelovali na bojišču, ampak bodo v centru usposabljali oborožene kurdske sile v severnem delu Iraka. Kot mentorji naj bi sodelovali na področjih pehotne oborožitve in taktike, osnovne medicinske pomoči, inženirstva ter zvez.

V prvem kontingentu so predvidene štiri štirimesečne rotacije.

Orožje smo v Irak že poslali

Dva meseca po sklepu vlade, ki je potrdil sodelovanje Slovenije v koaliciji, pa je vojska v Irak že poslala orožje kurdskim Pešmergam (1262 kosov avtomatskih pušk in osmih minometov s strelivom). "Donirano orožje in strelivo sta bila izločeni iz operativne uporabe v Slovenski vojski," pravijo na ministrstvo. Obrambna ministrica je že ob potrditvi sklepa na vladi februarja letos ocenila, da gre za orožje v vrednosti približno 260 tisoč evrov.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 20:29 26.avgust 2016.

    Prav nič me ne bo motilo, če bodo kakšnega slovenskega plačanca pripeljali nazaj v črni vreči.

  • Božidar Dinič 18:29 26.avgust 2016.

    naj se grejo prej stuširat z legionelo da nebodo hodili praznih rok našim bratom

  • dragec 07:55 26.avgust 2016.

    fantje pazite nase in se srečno vrnite. To je krvavo zaslužen denar (pa tudi premalo)