Slovenija
8996 ogledov

Slovenija postavila Rusijo na laž

Umazana bomba Reševalni pas/Twitter
Slovenska vlada se je odzvala na nedavni tvit ruskega zunanjega ministrstva, v katerem je ob svarilu, da Ukrajina načrtuje umazano bombo, fotografija, ki izvira iz Slovenije. Vlada je v torek na Twitterju objavila, da so radioaktivni odpadki v Sloveniji varno shranjeni in se ne uporabljajo za umazane bombe.

Na eni od fotografij, ki jih je v ponedeljek objavilo rusko zunanje ministrstvo, so prozorne vreče z radioaktivnim materialom, na katerih je napis v slovenščini "radioaktivno".

Fotografija je last Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) iz leta 2010, je na Twitterju pojasnila vlada. Kot je še zapisala, so radioaktivni odpadki v Sloveniji varno shranjeni in pod nadzorom ter se ne uporabljajo za izdelavo umazanih bomb. Uporabljena je bila kot razlagalno gradivo v strokovnih prezentacijah ter sredstvih za informiranje splošne in zainteresirane javnosti.

 

 

Na fotografiji so dimni detektorji, ki so predmet splošne uporabe. Vsebujejo sicer radioaktivni vir, vendar ne radioaktivnih virov, ki so navedeni v tabeli pod fotografijo. Fotografija je bila objavljena brez vednosti ARAO, v tretjem tvitu še pojasnjuje vlada.

Kaj je umazana bomba?

Umazana bomba je izraz, s katerim se označuje konvencionalno orožje, ki nosi jedrski material. Običajno je sestavljena iz eksploziva in radioaktivnega materiala, ki je lahko v obliki majhnih kroglic ali prahu. Namen je razširitev jedrskega materiala, zaradi česar je predvsem nevarna za civiliste. Cilj je z radioaktivnimi delci onesnažiti zgradbe in okolico ter prebivalce izpostaviti sevanju.

Ruski TV-voditelj Krasovski Suspendiran Svet Nezaslišano: voditelj ruske TV pozval k množičnemu poboju ukrajinskih otrok
Komentarjev 5
  • Ender3 17:17 26.oktober 2022.

    A dejte no, ravno Slovenijo so izbrali med prozahodno cenzuro. Od kar imamo novo vlado se v svetovnih medijih Slovenija malo poroča izjema so redki, uspehi športnikov. Očitno je, čas sovražnih tvitov, depeš, afer...minil..

  • Avatar luckyss
    luckyss 16:08 26.oktober 2022.

    "Slovenija prodajala nuklearni material ISISu"....Bi lahko tudi bil (seveda neresničen) naslov na podlagi te fotografije...Vi ste še daleč od novinarstva...................https://www.karar.com/bm-iraktan-calinan-nukleer-madde-isidin-elinde-olabilir-74327

  • Avatar luckyss
    luckyss 15:41 26.oktober 2022.

    "Slovenija postavila Rusijo na laž"...Pri takšnih izjavah je treba biti previden, ker te res lahko hitro kdo postavi na laž...Izvor zgornje fotografije je v resnici iz mednarodnega "šverca" z radioaktivnimi snovmi... https://www.atomic-energy.ru/news/2016/03/10/64024