Slovenija
14 ogledov

Slovenija potrebuje velikega zajca

jože p. damijan Žurnal24 main
Slovenijo čaka stečajni upravitelj, saj se sami nismo sposobni dogovoriti, kaj, kako in kdo naj bi ukrepal, pravi ekonomist Damijan.

Slovenija nima več nobenega velikega cilja, kot sta bila vstop v EU in zvezo Nato. Zato bi zdaj po besedah ekonomista Jožeta Damijana potrebovali enega velikega zajca, ki bi bil kot spisek reform, ki bi ga morali izpolniti.

Profesor z ekonomske fakultete v Ljubljani je na današnji okrogli mizi o kreditnem krču na celjskem sejmu izrazil prepričanje, da bo Slovenija iz finančne krize in kreditnega krča, ki duši slovensko gospodarstvo, izplavala. Vprašanje je le, ali se bo to zgodilo čez tri ali štiri leta. Po njegovi oceni lahko še nekaj časa "umiramo na obroke", če v politiki ne bo neke pametne spremembe.

Damijan meni, da Slovenijo čaka stečajni upravitelj, ker se sami nismo sposobni dogovoriti, kaj bi naredili, kako bi naredili in kdo bi s kom sodeloval.

Glede spremembe sistema iz socialističnega v kapitalističnega je izpostavil, da od ljudi takrat pričakuješ, da se bodo vedli skladno s profitnim motivom. "V tem primeru bi bila zadeva zelo preprosta, vendar ni. V ozadju so namreč neke elite, ki držijo stvari v takšnem stanju, kot si jih želijo, da zaščitijo svoje interese. Iz prejšnjega sistema smo šli z eno nedefinirano lastnino, v novem sistemu pa je bilo treba lastnino olastniniti, vendar je pri tem nekdo ščitil svoje interese," je pojasnil Damijan.

Poudaril je, da je sodni sistem v Sloveniji velikokrat pogledal stran oziroma zamižal, regulatorni sistem ni deloval, zato so se dogajale velike zgodbe, kot je pivovarska vojna.
Damijan je opozoril, da so slovenski podjetniki zelo podjetni, vendar ne morejo priti v velike sisteme, v bankah jih ne obravnavajo kot velika podjetja, in če podjetnik preveč zraste, ga država omeji.

Po Damijanovi oceni nam nič ne pomaga sprememba sistema, če elita še vedno nadzoruje ključne dele slovenskega gospodarstva. To se po njegovih besedah mora spremeniti, zato potrebujemo privatizacijo in uspešen regulatorni sodni sistem. Zanj je ključni problem, da politika ne želi privatizirati ključnih delov slovenskega gospodarstva, odgovoriti moramo tudi na vprašanje, kakšno državo imamo. Pri tem je tudi dejal, da so vse države, ki so se soočile s krizo, nacionalizirale pomembne dele gospodarstva.

"Nujna je aktivna vloga"

Nekdanji predsednik uprave Petrola in zdajšnji podjetnik Janez Lotrič je menil, da je stvar družbenega konsenza, kam pravzaprav gremo. Spomnil je, da so se vse države, ki jih je doletela kriza, aktivno odzvale na novonastale razmere. ZDA so tako nacionalizirale vse banke, avtomobilsko industrijo in ključne zavarovalnice. Tudi Nemčija je nacionalizirala banke, kar po Lotričevem mnenju pomeni, da je pri reševanju krize nujna aktivna vloga države.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Uroš Rožič je podprl Damijanovo razmišljanje, da smo zgodovinsko gledano vedno imeli neke cilje – nekaj, kar smo kot država želeli doseči. Tega pa nam zdaj manjka. "Vedno smo iskali tudi neke zunanje sovražnike, ki jih zdaj ne vidimo, čeprav obstajajo. Treba je narediti spisek nalog in še kakšen dan časa je, da to storimo sami," je dejal Rožič.

Komentarjev 1
  • privat 10:59 18.september 2012.

    Sloveniji tko al tko ni pomoči...kdo lahko živi z kriminalci ,goljufi ,lažnivci?? Naj jih nekdo proba prevzgojiti?? Tudi stečajnemu ne bo uspelo... Že trideset let uzgajamo goljufizem in fašizem z državnim žegnom in da zdaj nekdo v parih letih uspe ...prikaži veče narediti drugače?' Ja le z puško v roki...