Slovenija
5 ogledov

Slovenija prevzema vodenje Sveta Evrope

Slovenija bo pol leta predsedovala Svetu Evrope. Žurnal24 main
Slovenija bo iz rok Španije prevzela predsedovanje Odboru ministrov Sveta Evrope (SE). Odbor ministrov Sveta Evrope je medtem že začel slavnostno zasedanje.

Zasedanje z močno udeležbo zunanjih ministrov se je začelo z nagovorom gostitelja, zunanjega ministra Španije Miguela Angela Moratinosa, ki je spregovoril o nalogah, ki čakajo organizacijo. Izrazil je upanje, da bo srečanje v Madridu uspešno. O izzivih je spregovoril tudi generalni sekretar SE Terry Davis. Po njegovih besedah Evropa danes potrebuje Svet Evrope prav toliko, kot ga je pred 60 leti. "Naša misija – varstvo človekovih pravic in krepitev demokracije, človekovih pravic in vladavine prava v Evropi se ni spremenila, vsekakor pa se je spremenil kontekst," je dodal Davis.

 

Najstarejša panevropska organizacija

Svet Evrope je bil ustanovljen 5. maja 1949 in je najstarejša panevropska meddržavna organizacija. Vanjo je vključenih 47 držav, Slovenija pa je polnopravna članica postala 14. maja leta 1993.

Organizacija se ukvarja z najpomembnejšimi vprašanji evropske družbe, kot so človekove in manjšinske pravice, mediji, pravosodno sodelovanje, socialna vprašanja, zdravstvo, kultura, šport, mladina ipd.

Odbor ministrov SE bo na tokratnem 119. zasedanju sicer pozornost posvetil več aktualnim temam, kot je zastoj reformnega procesa Evropskega sodišča za človekove pravice. Zasedanje bo predvidoma zaznamovala razprava o konfliktu v Gruziji in o stanju demokracije v Evropi s poudarkom na Belorusiji, ki kot edina država v Evropi za zdaj ostaja izven okvira SE. Pozornost bo namenjena tudi sprejetju priporočil PS SE glede kandidatov za novega generalnega sekretarja SE, ki bo nasledil Davisa.

Slovenija na čelu Sveta Evrope
Slovenija bo sicer na slovesnosti od Španije prevzela polletno predsedovanje tej organizaciji. Med prednostnimi nalogami Slovenije bo spodbujajne vladavine prava tako na državni kot mednarodni ravni, posebej pa za promocijo človekovih pravic, za krepitev demokratičnih standardov in vladavine prava v Jugovzhodni Evropi. Poseben poudarek bo namenila tudi boju proti diskriminaciji in družbeni marginalizaciji Romov in etničnih manjšin. Nadalje pa si bo prizadevala tudi za nadaljevanje postopka reforme Evropskega sodišča za človekove pravice, saj se slednje sooča s stalnim naraščanjem primerov. Aktivno pa bo delovala tudi na področju zaščite pravic otrok in izobraževanja o otrokovih pravicah.

Slovenija bo Odboru ministrov SE, varuhu temeljnih vrednot SE, predsedovala do 18. novembra, ko bo nalogo predala Švici. Med predsedovanjem se bo zvrstilo več kot 50 dogodkov v Ljubljani, Strasbourgu in drugod.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.