Slovenija
15 ogledov

Slovenija: primanjkljaj manjši od pričakovanega

Evro Shutterstock
Primanjkljaj državnega proračuna je v letu 2011 po prvih podatkih znašal 1,535 milijarde evrov, kar predstavlja 4,3 odstotka ocenjenega bruto domačega proizvoda (BDP) za lani. Proračunski primanjkljaj je bil tako nižji od pričakovanega z rebalansom, ki naj bi dosegel 1,688 milijarde evrov oziroma 4,7 odstotka BDP.

Celotni proračunski prihodki države so znašali 7,831 milijarde evrov oziroma 22 odstotkov ocenjenega BDP. To je za 133 milijonov evrov manj, kot je bilo predvideno z rebalansom proračuna za 2011, so po današnji seji vlade, ki se je seznanila z informacijo o predhodni oceni realizacije lanskega proračuna, sporočili iz urada za komuniciranje.

Davčni prihodki so dosegli 6,576 milijarde evrov in bili za 74 milijonov evrov nižji od predvidenih v rebalansu, prejeta sredstva iz evropskega proračuna pa so bila realizirana v skupni višini 812 milijonov evrov (2,3 odstotka BDP), kar je doslej najvišja realizacija od leta 2004 dalje in pomeni približno 95-odstotno realizacijo, načrtovano z rebalansom.

Proračunski odhodki so medtem znašali 9,364 milijarde evrov oziroma 26,3 odstotka ocenjenega BDP, kar je za 288 milijonov evrov manj od predvidenih v rebalansu.

Tekoči odhodki so znašali 2,527 milijarde evrov oziroma 55 milijonov evrov manj, kot je bilo predvideno z rebalansom, pri čemer so bila sredstva za plače in prispevke državnih organov glede na rebalans nespremenjena in so znašala 1,229 milijarde evrov, izdatki za blago in storitve pa so znašali 740 milijonov evrov oziroma 45 milijonov evrov manj.

Novih dolgov za 3,883 milijarde

Transferji sredstev iz državnega proračuna v pokojninsko blagajno so lani znašali 1,387 milijarde evrov, kar je devet milijonov evrov več od predvidenih po rebalansu. Tekoči transferji v javne zavode (za plače, prispevke ter za izdatke javnih zavodov za blago in storitve) so bili iz proračuna izplačani v skupni višini 1,859 milijarde evrov oziroma tri milijonov evrov več od predvidenih z rebalansom.

Celotni investicijski odhodki so znašali 323 milijonov evrov in so bili za 72 milijonov evrov manjši od predvidenih z rebalansom, investicijski transferji pa so bili lani izplačani v višini 500 milijonov evrov oziroma za 145 milijonov evrov manj, kot je predvideval rebalans.

V B-bilanci so izdatki skupno znašali 717 milijonov evrov. Pri tem dana posojila Grčiji znašajo 140 milijonov evrov, dokapitalizacija Nove Ljubljanske banke 243 milijonov evrov, druge dokapitalizacije 59,5 milijona evrov (pri čemer je levji delež odpadel na dokapitalizacijo Adrie Airways), plačila zapadlih jamstev pa 21 milijonov evrov. Realizirani prejemki B-bilance (z naslova prejetih vračil danih posojil in z naslova prodaje kapitalskih deležev države) so dosegli 29 milijonov evrov.

Državni proračun se je v letu 2011 skupaj zadolžil za 3,883 milijarde evrov in odplačal glavnice dolga v višini 960 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.