Slovenija
20 ogledov

Slovenija razvija svoj satelit

Satelit Rosat DLR
Slovenija bi kmalu lahko dobila svoj prvi satelit. Gre za mali raziskovalni satelit, ki bi ga lahko uporabljali v meteorologiji in za opazovanje naravnih pojavov.

Mali satelit bo, če bo šlo vse po načrtih, v končni fazi izdelave pred koncem prihodnjega leta, je ob robu simpozija o malih satelitih 4S - Small Satellites Systems and Services dejal direktor Centra odličnosti Vesolje-SI Tomaž Rodič.

Po Rodičevih besedah gre za raziskovalni satelit. Ko bo končana njegova izdelava, bodo proučili možnosti za njegovo izstrelitev in uporabo. Se pa tovrstni sateliti uporabljajo v meteorologiji, za opazovanje stanja vegetacije v kmetijstvu, gozdarstvu, ugotavljanje škode v naravnih nesrečah, opazovanje arheoloških nahajališč in v druge namene.

Potrebovali bomo večjo anteno

Trenutno imamo v Sloveniji nameščeno eno delujočo zemeljsko postajo z manjšo anteno, namenjeno predvsem pošiljanju podatkov na satelite, in sicer na strehi Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani. "Zdaj, ko bomo imeli lasten satelit za daljinsko zaznavanje, ki bo omogočal pošiljanje videoposnetkov z visoko resolucijo, kjer je količina podatkov zelo velika, bomo na Primorskem namestili večjo anteno, ki bo lahko zajemala večjo količino podatkov," je še dejal Rodič. Postavili naj bi jo nad Koprom med Šmarjami in Pomjanom, delovati naj bi začela še letos.

Simpozij, ki ga dvakrat na leto organizirata Evropska vesoljska agencija in francoski Nacionalni center za vesoljske raziskave, Slovenija pa ga gosti prvič, bo potekal do 8. junija. Glavni temi sta iskanje novih sinergij med malimi in večjimi sateliti ter novih tehnoloških izzivov.

Komentarjev 1
  • mumbly 19:59 04.junij 2012.

    Iz satelita bodo lažje videli, kje travica raste in ne bo potrebno Američane spraševati.