Slovenija
19 ogledov

"Slovenija rojena pod srečno zvezdo"

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Pahor je po seji vlade poudaril pomen današnjega dneva pred 20 leti. Dodal je, da bodo kmalu določili prioritete za naslednje leto, ter se zahvalil SLS za današnjo podporo.

23. decembra 1990 se je velika večina vseh volivcev na plebiscitu odločila za samostojno Slovenijo, na kar je po seji vlade spomnil tudi premier Borut Pahor. "Danes mineva 20 let, odkar smo se suvereno odločili za samostojno državo," je izpostavil Borut Pahor v uvodu in nadaljeval, da se je 20 let kasneje sedanja vlada znašla v podobno zahtevnem položaju kot takratna Demosova vlada. "Usoda nam je namenila težke odločitve in danes bi rad sporočil, da je pod streho pokojninska reforma. Vlada ne predlaga, da se odgovornost za to odločitev prevali na državljane," je dal premier še vedeti, da morebitnega referenduma o pokojninski reformi ne podpira.

O Patrii pa nič
Odločitve o morebitni razveljavitvi pogodbe s Patrio vlada danes ni sprejela, naj bi pa to storila najpozneje do konca leta. S finskimi proizvajalci naj bi se poskušali dogovoriti za zmanjšanje števila naročenih oklepnikov, spremembo oborožitve na patrijah in druge roke plačil.

Zahvala SLS
"Brez podpore SLS pokojninska reforma ne bi bila pod streho. Zato bi jim izrekel hvaležnost," se je obrnil k opoziciji in poudaril, da jim je podpora SLS toliko bolj pomembna, ker so sicer del opozicije, ki vladi očita marsikatera dejanja. Ob tem ni pozabil omeniti, da je pred sprejemom reforme ter nasploh veliko poudarka namenil dialogu s socialnimi partnerji ter ravno zato tudi z njimi opravil bistveno več sestankov kot njegovi predhodniki.

"Sreča je na strani pogumnih"
Dodal je tudi, da bodo v prihodnjem tednu določili štiri ali pet prioritet za naslednje leto – med njimi bosta denimo modernizacija javnega sektorja in zdravstva. Pričakovanja pred vstopom v 2011 je povzel z besedami, da se zaveda, da bo naslednje leto težko, a da mu "nekaj govori, da bo uspešno".

Zaključne besede njegovega govora pa so bile: "Mislim, da je Slovenija rojena pod srečno zvezdo. Nisem vraževeren, vem pa, da je sreča na strani pogumnih, kar slovenski narod zagotovo je."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.