Slovenija
19 ogledov

Slovenija še manj konkurenčna

Gospodarsko okrevanje Shutterstock
Najkonkurenčnejše gospodarstvo na svetu ostaja Švica, Slovenija je na lestvici izgubila še osem mest.

Tako med 144 državami zaseda 70. mesto, ugotavlja Svetovni gospodarski forum (WEF).

Švica je mesto najbolj konkurenčne države na svetu zasedla že šesto leto zapored. Drugo mesto je ohranil Singapur, na tretjem pa sledijo ZDA, ki so od tam izrinile Finsko. Finska tako letos zaseda četrto mesto, Nemčija pa je s četrtega mesta zdrsnila na peto.

Na šestem do desetem mesu sledijo Japonska, Hongkong, Nizozemska, Velika Britanija in Švedska. Za njimi se lahko z uvrstitvami do 20 mesta pohvalijo Norveška, Združeni arabski emirati, Danska, Tajvan, Kanada, Katar, Nova Zelandija, Belgija, Luksemburg in Malezija.

Prehitela nas je tudi Gruzija

Slovenija, ki je na lestvici globalne konkurenčnosti že lani izgubila šest mest, se mora tokrat zadovoljiti s 70. mestom. V letu dni so jo prehitele države, kot so Rusija, Madžarska, Jordanija, Kolumbija, Črna gora, Vietnam in Gruzija.

Od nekdanjih jugoslovanskih republik se lahko poleg Črne gore z boljšim mestom kot Slovenija pohvali tudi Makedonija (63. mesto), nižje pa sta se uvrstili Hrvaška (77. mesto) in Srbija (94. mesto).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.