Slovenija
59 ogledov

Slovenija se spet zadolžuje

Dolg bo vrnjen do 13. novembra letos. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Nov paket naj bi bil težek okoli 2,5 milijarde evrov.

Slovenija je danes odprla knjigo naročil za izdajo dolarskih obveznic, finančne vire povzema agencija Reuters. Ciljno letno obrestno mero naj bi zastavila v višini od 3,000 do 3,125 odstotne točke nad zahtevano donosnostjo na ameriške državne obveznice, a jo je nato znižala. Država naj bi za petletne obveznice plačevala okoli 4,26-odstotne obresti, za desetletne obveznice pa 5,47-odstotne obresti.

Dražba slovenskih obveznic naj bi bila po podatkih Reutersa in Bloomberga zaključena še danes. Tako kot nedavne predstavitve vlagateljem po ZDA in Veliki Britaniji jo vodijo banke Barclays, Goldman Sachs in JP Morgan Chase.

Na ministrstvu skopi z informacijami

Na finančnem ministrstvu so povedali le, da uradnih informacij še ne morejo posredovati. Ni še jasno, kakšna bo višina izdaje. V zadnjih dneh se je omenjalo, da bo znašala nekje do treh milijard dolarjev.

Finance na podlagi poročanja Bloomberga pišejo, da se bo Slovenija zadolžila za 3,5 milijarde evrov oziroma 2,565 milijarde evrov. Izdala naj bi za dobro milijardo evrov ali 1,5 milijarde dolarjev petletnih obveznic in skoraj za 1,5 milijarde evrov ali dve milijardi dolarjev desetletnih dolarskih obveznic.

Komentarjev 5
  • gornik 12:40 11.februar 2014.

    Ko se bo zgodila Bosna bo pa za tovariše v vladi in murgeljstanu težko.

  • mph 22:45 10.februar 2014.

    Še dobro, da ni Janša na oblasti, bi se verjetno zadolžili najmanj za dvojno. Sklepam tako, na osnovi zgodovinskih dejstev.

  • allstarr111 22:32 10.februar 2014.

    Itak da jemljejo kredite samo da držijo pokonci javno upravo in nič drugega, zakaj mislite da ima NLB tako luknjo ? Res so dosti pripomogli tajknunski krediti brez kritja, ampak te kredite so dajali že nekaj let nazaj, in če ...prikaži veče zna človek računat bo hitro videl da nekaj ne štima. Naprimer vsake 3 mesece so nedolgo tega rabili za dokapitalizacijo 250 mio evrov, se pravi da so imeli v treh mesecih izpad dohodka 250 mio € ??? Ne niso, te milijone je potrebovala država da pokrije plače in ostalo v JU. To je to in nič drugega, brez vseh teh milijard JU ne preživi, odpuščat pa močnega volilnega telesa nobena vlada noče. Jest pravim da jih je od 30 do celo 50% preveč zaposlenih tam, plus ostalim bi migli za vsaj 20% znižat plače, tistim iz višjih plačnih razredov pa za polovico, potem bi mogoče lahko v nekaj letih prišli do stanja ko bi lahko rekli, no sedaj počasi prihajamo na zeleno vejo, na sedanji način pa to ne bo možno.