Slovenija
10 ogledov

Slovenija se že pripravlja na zagovor

Ernest Petrič bo funkcijo nastopil 11. novembra, ko se bo iztekel triletni manda Žurnal24 main
MZZ: Arbiter ob koncu leta. Nekatere priprave na zagovor pred tribunalom že potekajo. Türk še ni začel posvetovanj.

Sodnik ustavnega sodišča Ernest Petrič se je s predsednikom vlade Borutom Pahorjem nazadnje slišal tisti dan, ko je šel premier na kolegij strank in ga predlagal za slovenskega člana mednarodnega arbitražnega sodišča. "Ne komentiram" je Petrič odgovoril na vprašanja Žurnala24, če še vedno velja za premierjevega kandidata za ta položaj.

Iz kabineta predsednika republike so Žurnalu24 sporočili, da Danilo Türk še ni začel posvetovanj glede izbire "slovenskega" člana arbitražnega sodišča. Kot je znano, je predsednik republike do predloga, da bi Petrič branil slovenske barve, izrazil pomisleke. Po tistem se je tudi odločanje o arbitru znotraj koalicije ustavilo. "Brez potrebe se je zapletlo," je zadevo komentiral Petrič in dodal, da je "star, kolikor je star, da se za svoja leta počuti krasno, da pa o tem, ali je prestar, da bi bil član arbitražnega tribunala, odločajo drugi".

"Še lani sem bil predsednik komisije ZN za mednarodno pravo, če bi bil nepriseben, najbrž ne bi bil sodnik slovenskega ustavnega sodišča," dodaja 74-letni Petrič.

So pa Žurnalu24 z ministrstva za zunanje (MZZ) zadeve potrdili, da "nekatere priprave na zagovor pred tribunalom že potekajo – predvsem zbiranje dokumentov". Izbira slovenskega atrbitra je strokovno in politično vprašanje, MZZ bo v tem sodeloval po strokovni plati. "Slovenija z izbiro ni v časovni stiski, postopki naj bi predvidoma stekli enkrat ob koncu letošnjega leta," so napovedali. 

"Predvidoma konec tega meseca bo arbitražni sporazum objavljen v Uradnem listu, veljati pa bo začel prvi dan v tednu, ki bo sledil izmenjavi diplomatskih not med državama. Vendar pa je, kot je zapisano v arbitražnem sporazumu, za začetek poteka rokov odločilen dan, ko bo Hrvaška zaključila pogajanja in podpisala pristopno pogodbo. To naj bi se zgodilo predvidoma enkrat v prihodnjem letu," pojasnjujejo z MZZ.

Do takrat pa naj bi bil izpeljan tudi postopek izbire tako slovenskega arbitra kot tudi treh ostalih, ki bodo skupaj s hrvaškim arbitrom sestavljali tribunal (skupaj pet sodnikov, vključujoč predsednika tribunala).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.