Slovenija
26 ogledov

Slovenija spet blokira Hrvaško

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Jutranji list poroča, da naj bi Slovenija v pogajanjih Hrvaške z EU blokirala zaprtje najmanj dveh poglavij. "Verjetno gre za poglavji ribištvo ter skupna zunanja in varnostna politika," ugiba časnik.

V EU sicer uradno zatrjujejo, da pogajanja s Hrvaško potekajo v skladu z načrti ter da so v sklepni fazi, so pa mnogi diplomati vse bolj zaskrbljeni zaradi nekaterih, kot pravijo, "težav pod površjem", ki bi lahko ogrozile uresničitev načrtovane sklenitve pogajanj do sredine prihodnjega leta, piše zagrebški časnik.

Vir Jutarnjega lista trdi, da obstaja možnost, da bo Hrvaška na medvladni konferenci 22. decembra lahko zaprla zgolj eno poglavje, kar bi bil velik neuspeh. Dodaja, da bo za to odgovorna tudi Evropska komisija, ki ni pripravila vse potrebne dokumentacije za zapiranje poglavij.

EU je zaskrbljena tudi zaradi procesa privatizacije hrvaških ladjedelnic. "Ni jim všeč, ker so določene zadeve nepregledne. Še slabše je, da nihče na Hrvaškem ne želi jasno povedati, da denar davkoplačevalcev uporabljajo za tiste, ki ustvarjajo izgube," je časnik povzel izjavo neimenovanega bruseljskega vira.

Novinar še pojasnjuje, da se ustvarja vtis, kot da EU zahteva od Hrvaške, da reši omenjeni problem, čeprav ga je sama zastavila. "To ni pošteno do EU," so še ocenili v Bruslju, sklene Jutarnji list.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.