Slovenija
13 ogledov

Slovenija spet v vodi

Slovenijo uporabljajo predvsem za učenje manevriranja in osnov optičnega določan Žurnal24 main
Skoraj 12-metrsko šolsko ladjo Slovenija, ki je stara skoraj 30 let in je bila zaradi dotrajanosti dobro leto in pol na kopnem, so pred dnevi vrnili v morje.
 

Še o sidru

Sponzorjev ni. Prejšnji teden smo pisali o tem, da je moral Tončić s platoja v bližini šole zaradi zahtev občine umakniti 20-tonsko sidro. Občina je še marca napovedovala, da bo namesto sidra tam znova kiosk. Zdaj pa pravijo, da bodo tja predvidoma namestili skulpturo s Forma vive ter da razmišljajo o ureditvi prostora, ki bo prijazen sprehajalcem. Tončić, ki mu ni uspelo pridobiti pričakovanih 13.200 evrov za plačilo in dostavo velikanskega sidra (ne od občine ne od sponzorjev), pa pravi, da bo v skrajnem primeru sidro vzel nazaj kar dobavitelj – ribogojnica Fonda – in ga uporabil za privez na morskem dnu.

Pomorski in tehniški izobraževalni center Portorož, kot se že kako leto imenuje nekdanja Srednja pomorska šola Portorož, in fakulteta za pomorstvo in promet uporabljata pri usposabljanju prihodnjih pomorščakov kar nekaj plovil.

Poleg znamenitih kuterjev, s katerima ob nemalo znojenja in žuljev pridobivajo veslaško znanje ter prirejajo celo mednarodno veslaško regato, in nekaj manjših plastičnih ter gumijastih plovil imajo tudi skoraj 12-metrsko šolsko ladjo Slovenija. Stara je skoraj 30 let in je bila zaradi dotrajanosti dobro leto in pol na kopnem.

Kmalu iz učilnic na morje
Obnovljeno plovilo so pred dnevi vrnili v morje, pri čemer je ravnatelj Marijan Tončić z nemalo ponosa povedal, da so jo učitelji obeh šol obnavljali sami. Delo so opravljali poleg pouka in pogosto tudi popoldne. Oba stara motorja s po 130 konjskimi močmi so zamenjali z novima, močnejšima, znamke Iveco 370, nova je električna napeljava, luči …

Zdaj, ko je plovilo v vodi, bodo namestili še velik kompas s korektorjem in preostalo navigacijsko opremo ter postorili vse drugo, da bodo lahko dijaki in študenti pridobivali pomorske veščine ter se čim prej preselili iz učilnic na morje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.