Slovenija
22 ogledov

Slovenija teče nov krog zadolževanja

denar, euro, bankovci Žurnal24 main
Slovenija začenja niz srečanj z vlagatelji po Evropi, ki bi mu lahko sledila izdaja evrskih obveznic.

Etape tako imenovanega roadshowa bodo v Ljubljani, Londonu, Amsterdamu, Parizu, Münchnu, Frankfurtu in na Dunaju. Slovenija želi tako očitno ujeti trenutni ugodnejši veter na finančnih trgih. Do izdaje obveznic bo po navedbah finančnega ministrstva prišlo v odvisnosti od tržnih razmer, a glede na izkušnje iz zadnjih let predstavitvam po finančnih središčih običajno zelo kmalu sledi tudi nastop na trgu.

Zahtevana donosnost na slovenske državne obveznice na sekundarnem trgu je občutno upadla. Trenutno je donos na državne obveznice z dospelostjo leta 2024 na elektronski borzi MTS pri okoli 3,9 odstotka. Povprečna obrestna mera je pod štiri odstotke prvič po koncu leta 2010 upadla v začetku tega meseca. Slovenija tokrat razmišlja o izdaji evrske obveznice.

Javni dolg vse večji

Zaradi skokovite rasti javnega dolga v zadnjih letih je breme dolga za Slovenijo sicer vse večje. Letošnji načrt odplačevanja dolga centralne države tako na podlagi stanja s konca februarja kaže, da mora Slovenija odplačati za 4,55 milijarde evrov.

Od tega je v drugem trimesečju predvideno odplačilo glavnic in obresti v višini malo manj kot 1,9 milijarde evrov, v zadnjem trimesečju pa mora Slovenija odplačati malo več kot 1,7 milijarde evrov. Večji odplačili sta aprila (1,5 milijarde evrov) in oktobra (1,1 milijarde evrov).

Komentarjev 2
  • ac-dc 19:50 24.marec 2014.

    Seveda...dolgovi. Za nove banke pokrit, pa za Dimicovo in njeno goljufivo odpravnino, pa za Kramarjev milijonček, ,...pa ministrica za zdravje v odstopu jo bo tudi verjetno dobila (pri nas je to normalno).

  • mirko 08:18 24.marec 2014.

    Juhu, veselica bo kmalu tu ! Vsaj za nekatere, ki so pri koritu, pa ne za dolgo. Ubogi naši otroci in vnuki, še za kruh ne bodo imeli, ker bodo komaj obresti teh kreditov odplačevali, kaj še le glavnico. Ne ...prikaži več pričakujte, da vam bodo prižigali sveče na grobu, ker vas bodo sovražili.