Slovenija
20 ogledov

Slovenija tehnično iz recesije

Gospodarsko okrevanje Shutterstock
Slovensko gospodarstvo se je v prvem trimesečju na četrtletni ravni okrepilo za 0,2 odstotka. Slovenija je tako tehnično izšla iz recesije. Šušteršič: "Lažje bomo izpeljali začrtane ukrepe."
Potem, ko se je na četrtletni ravni gospodarstvo pred tem krčilo štiri trimesečja zapored, je Slovenija tehnično izšla iz recesije.

V zadnjih treh mesecih lanskega leta se je slovensko gospodarstvo na letni ravni realno skrčilo za 2,8 odstotka, v trimesečju pred tem pa za 0,5 odstotka. Gre sicer za nedesezonirane podatke.
Po podatkih, prilagojenih glede na vpliv sezone in število delovnih dni, se je slovenski BDP v prvih treh mesecih leta na letni ravni skrčil za 0,8 odstotka, v primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem pa se je gospodarstvo celo okrepilo za 0,2 odstotka.

Končna potrošnja višja

Po desezoniranih podatkih, ki jih za primerjave znotraj EU uporablja evropski statistični urad Eurostat, se je slovensko gospodarstvo v četrtem lanskem trimesečju na letni ravni skrčilo za 1,5 odstotka, na četrtletni ravni pa za 0,6 odstotka.

K manjšemu letnemu padcu BDP je po navedbah statističnega urada prispevala predvsem končna potrošnja, saj se je ta v medletni primerjavi povečala za en odstotek. V zadnjem lanskem trimesečju je na primer na letni ravni zdrsnila za 2,1 odstotka.

Bruto investicije se še vedno krčijo

Največji del pozitivnega impulza je odpadel na gospodinjstva, ki so potrošnjo povečala za 1,4 odstotka, po več četrtletjih krčenja pa je na letni ravni malenkost več (+0,2 odstotka) porabila tudi država.

Bruto investicije pa se na letni ravni še vedno občutno krčijo. V prvih treh mesecih so bile manjše za 10,5 odstotka, potem ko so v zadnjem lanskem četrtletju upadle za 12,3 odstotka.

Še naprej pa pozitivno k rasti prispeva mednarodna trgovina, čeprav je medletna rast izvoza bistveno upadla in je znašala le še 0,9 odstotka. V prvem trimesečju je bil prispevek menjave s tujino k rasti BDP 1,4 odstotne točke, medtem ko je domača potrošnja zaradi upada investicij rast znižala za 1,6 odstotka.

Komentarjev 3
  • bojovi 21:55 31.maj 2012.

    Ma dajte koga drugega nategovat. Slovenija iz recesije, ha, sej nismo vsi opranoglave ovce. Vemo kakšno je stanje v Sloveniji.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 19:46 31.maj 2012.

    A je Obritoglavc in njegov trop pudljev in pudljice prodal Rusom v Portorožu eno opeko,pa že mislijo,da so zmagal nad recesijo??

  • JureG 11:42 31.maj 2012.

    dajte malo obnoviti ekonomsko znanje, kaj je recesija in take zadeve, ker to kar pišete, pač ni res... pa še sami sebe negirate:Slovensko gospodarstvo se krči že tri četrtletja zapored......v primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem pa ...prikaži več se je gospodarstvo celo okrepilo za 0,2 odstotka