Slovenija
15 ogledov

Slovenija umika še zadnjo blokado?

Gordan Jandroković in Samuel Žbogar. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Pridržke glede poglavja o skupni zunanji, varnostni in obrambni politiki bi lahko Slovenija po Žbogarjevih besedah umaknila že v prihodnjih mesecih.

''Kar se tiče dvostranskih odnosov, ni nobenega razloga, da bi prišlo do upočasnitve zaključevanja pristopnih pogajanj za letos,'' je dejal zunanji minister Samuel Žbogar za Reuters ob robu zasedanja zunanjih ministrov Evropske unije, kjer se je na ločenem sestanku sešel tudi s hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem.

Na vprašanje, ali bi lahko dvostranske spore rešili pred koncem leta 2010, je odvrnil, ''da bomo našli rešitve za vsa vprašanja še pred tem''.

Čutiti je novo atmosfero. Oba premierja sta iskreno odločena, da se stvari peljejo naprej.
Samuel Žbogar, zunanji minister

Umik že do 12. aprila?
Hrvaški Večernji list pa je poročal, da bo Slovenija pridržke umaknila že do medvladne pristopne konference 12. aprila. Po bilateralnem srečanju ministrov je Jandroković izpostavil pomen čimprejšnjega odprtja omenjenega poglavja.

"Pripravljamo gradiva in bomo delali v tej smeri, da bi lahko tudi to poglavje odprli čim prej, seveda pa je to odvisno od veliko zadev," pa je dejal Žbogar.

Strokovnjaki o mejnem prehodu
Ministra sta na srečanju v Cordobi pozornost namenila tudi mejnemu prehodu Brezovica in se dogovorila o njihovem reševanju.

"Odločila sva se, da se bodo v naslednjih dneh sestali strokovnjaki obeh strani in našli rešitve za Brezovico in nekatere druge maloobmejne probleme, ki bi olajšale življenje ljudem ob meji," je pojasnil Žbogar.

Vodja slovenske diplomacije je izrazil zadovoljstvo nad potekom sestanka in dejal, da sta se pogovarjala "o vsem mogočem", tudi o pripravah na konferenco o Zahodnem Balkanu 20. marca, ki jo pripravljata Slovenija in Hrvaška.

Jandroković ter zunanja ministra Makedonije in Turčije se bodo danes sestali še z zunanjimi ministri EU in pozornost namenili razmeram na Zahodnem Balkanu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.