Slovenija
0 ogledov

Slovenija utrpela izreden padec BDP

vasle boÅ¡tjan umar bobo Žurnal24 main
O preobratu navzgor je še prezgodaj govoriti, opozarja Umar in napoveduje, da bo podatek o padcu BDP za Slovenijo za prvo letošnje četrtletje "izredno slab".

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) ugotavlja, da čeprav je v zadnjih mesecih opaziti prve znake stabilizacije gospodarske aktivnosti, je ta še vedno na razmeroma nizkih ravneh.

Območje evra je v letošnjem prvem četrtletju zabeležilo najhujši padec obsega bruto domačega proizvoda (BDP) doslej. Podatek za Slovenijo bo Statistični urad RS objavil v torek, direktor Umarja Boštjan Vasle pa pričakuje, da bo verjetno izredno slab. "Ne bo presenetljivo, če bo padec obsega BDP v letošnjem prvem četrtletju večji od celoletne napovedi Umarja," je dejal Vasle.

Napovedi ne bo še popravljal
Umar je v aprila objavljeni pomladanski napovedi gospodarskih gibanj Sloveniji za letos napovedal znižanje obsega BDP za štiri odstotke. Ob tem je Vasle spomnil na takratna predvidevanja, da bo prvo četrtletje glede gospodarske rasti najslabše četrtletje od vseh, začetek postopnega okrevanja pa napovedal za tretje in četrto četrtletje.

Zato na Umarju ne pričakujejo, da bi jih podatek o gibanju obsega BDP v prvem četrtletju presenetil v tolikšni meri, da bi morali spreminjati spomladi objavljeno napoved. Novo napoved je tako Vasle napovedal za september.

Stagniramo na nizki ravni
Umar sicer ugotavlja, da se je prosti pad ključnih kazalnikov v zadnjih mesecih umiril in zdaj stagniramo na zelo nizkih ravneh v primerjavi s četrtletji izpred 16 let. Proizvodnja v predelovalnih dejavnostih je na 20 odstotkov nižji ravni kot pred letom dni, izvoz blaga je bil v prvih treh mesecih vrednostno za 23 odstotkov manjši kot v prvem četrtletju lani, uvoz pa za 28 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.