Slovenija
128 ogledov

Slovenija v Latvijo pošilja vojake, misija bo stala 2.8 milijona

vojska Saša Despot
50 slovenskih vojakov bo maja napotenih v Latvijo. Slovenski vojaki bodo na vzhodnih mejah držav Nata "odgovarjali na grožnjo, ki jo predstavlja Rusija".

Vlada je na včerajšnji seji sprejela namero o sodelovanju skupno do 50 pripadnikov Slovenske vojske v večnacionalni bataljonski bojni skupini v Latviji in poveljniško-štabnih strukturah v okviru Natove okrepljene prednje prisotnosti.

Za šetmesečno misijo 2.8 milijona evrov

Šestmesečna misija, ki bo slovenijo stala 2.8 milijona evrov, se bo predvidoma začela maja letos. 50 slovenskih pripadnikov bo delovalo v okviru bataljona pod kanadskim poveljstvom, v njem pa naj bi poleg Slovenije in Latvije sodelovale še Italija, Španija, Poljska in Albanija.

Katičeva: izvajali bodo mirnodobne aktivnosti

Andreja Katič | Avtor: MORS MORS
Slovenski vojaki bodo sodelovali pri izvajanju mirnodobnih aktivnostih, ki se opredeljujejo kot misija za zagotavljanje in vzdrževanje pripravljenosti v podporo celoviti in okrepljeni odvračalni in obrambni drži zavezništva, kar vključuje vaje, usposabljanja in druge mirnodobne aktivnosti, vključno s premiki za zaščito sil omenjene bojne skupine, so sporočili z vlade.

"Če bi bile želene kakršnekoli druge aktivnosti nemirnodobne narave, bi bila zopet potrebna nacionalna odločitev," je povedala ministrica za obrambo Andreja Katič.

Nastanjeni blizu Rige?

Podrobnosti o tem, v katerih enotah bodo sodelovali slovenski pripadniki, naj bi bila znane v prihodnjih mesecih. Po poročanju STA naj bi po nekaterih informacijah  sodelovali v okviru enot za radiološko, kemično in biološko obrambo in naj bi bili nameščeni blizu Rige.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Božidar Dinič 16:04 21.januar 2017.

    spet bomo slovenci morali bejžat k bratom srbom še pomnite tpvariši

  • LukaMB 18:14 20.januar 2017.

    Res je, dejansko nas s tem ko nameščajo nekakšen rusofobičen raketni ščit ogrožajo in postajamo tarča zaradi nepremišljenih dejanj naše administracije, ki verjame ZDA in NATO politiki administracije v odhodu! Rusija ni nobena grožnja, sploh pa ne v tem trenutku! ...prikaži več Največja grožnja je prav NATO!

  • Žurnalček 18:01 20.januar 2017.

    Jaz pa jim želim , da se nobeden ne vrne !