Slovenija
13 ogledov

"Slovenija v pasti varčevalnih ukrepov"

Veliko ameriških najstnikov je zaradi izgube dela prisiljenih varčevati pri vsak Žurnal24 main
Zmožnost Slovenije zmanjšati javni dolg se je ob zdrsu države v novo recesijo poslabšala precej bolj kot v zahodnoevropskih državah, opozarja poslovni portal Bloomberg. Slovenijo so izpostavili kot primer, zakaj vlagatelji v prihodnjih mesecih ne bi smeli spregledati tveganj, ki izhajajo iz obrobnih članic evrskega območja.

Bloombergovi novinarji so v torkovi rubriki graf dneva izpostavili, da je Mednarodni denarni sklad (MDS) med 14 državami z evrom, za katere Bloomberg zbira podatke o donosu do dospelosti njihovih 10-letnih obveznic, prav Sloveniji najbolj znižal napoved gospodarske rasti. Ob tem so se stroški zadolževanja Slovenije od novembra, ko je dolžniška kriza začela ogrožati Italijo in Španijo, med vsemi članicami evrskega območja zvišali najbolj.

Slovenski javni dolg se nahaja "na nevzdržnih temeljih", izpostavlja ekonomist za razvijajoče se trge pri londonski družbi Capital Economics William Jackson. "V prihodnje ne bi smeli spregledati naraščajočih tveganj v manjših gospodarstvih z obrobja območja z evrom," je poudaril.

Slovenija ujeta v past varčevalnih ukrepov

Slovenija je kot Španija ujeta v past varčevalnih ukrepov, ki dušijo gospodarsko rast, s tem pa otežujejo stabilizacijo njenega dolžniškega bremena. Varčevalni ukrepi so državo potisnili v drugo recesijo v zadnjih treh letih, zaustavljanje rasti gospodarstva na njenih ključnih izvoznih trgih, kot je Italija, pa poslabšuje tudi obete za gospodarsko rast v prihodnje, pravi Jackson.

Sicer v Bloombergu opozarjajo še, da se je javni dolg Slovenije od vstopa v območje z evrom leta 2007 več kot podvojil in je lani dosegel 47,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Pri tem pa spominjajo, da je vlada Janeza Janše napovedala za 800 milijonov evrov varčevalnih ukrepov ter obljubila, da bo proračunski primanjkljaj do konca leta spravila pod tri odstotke BDP.

Primerjava s Španijo

Pri primerjavi s Španijo v Bloombergu ugotavljajo še, da Slovenija lastnikom svojih obveznic dolguje 14 milijard evrov, medtem ko bo morala Španija imetnikom svojih obveznic poplačati več kot 700 milijard evrov. Tudi bonitetna ocena Španije je pri bonitetni hiši Standard&Poor's pod oceno Slovenije, in sicer za tri stopnje.

Donos do dospelosti obveznic

Danes so sicer vlagatelji znova pozorni na donos do dospelosti španskih 10-letnih obveznic na sekundarnem trgu. Ti so se namreč zvišali nad mejo šestih odstotkov, ki naj bi predstavljala mejo vzdržnega zadolževanja Španije na finančnih trgih. V torek so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP obresti na španske 10-letne obveznice znašale 5,817 odstotka, danes pa so se povzpele na več kot 6,2 odstotka.

Po podatkih sistema MTS se donos do dospelosti slovenske 10-letne obveznice danes giblje pri 5,48 odstotka, kar je nekaj manj kot v torek. Zalo blizu, pri 5,56 odstotka, je donos do dospelosti italijanske 10-letne obveznice, ki se je danes prav tako precej zvišal. Znova pa so padli stroški zadolževanja Nemčije, in sicer je donos do dospelosti njene 10-letne obveznice pri 1,53 odstotka.

Komentarjev 1
  • Stolp 18:50 09.maj 2012.

    >>>Varčevalni ukrepi so državo potisnili v drugo recesijo v zadnjih treh letih,WTF? Do sedaj nismo nič varčevali pa smo v recesiji. Najprej naj se pri Bloombergu pozanimajo potem pa naj pišejo.