Slovenija
27 ogledov

Slovenija v plamenih

KRES, KRESOVANJE, RUŠE, NAJVEČJI KRES, 01_05_11 Žurnal24 main
Po vsej državi bodo nocoj, na predvečer praznika dela, zagoreli številni kresovi. Ob kurjenju kresov pa je treba paziti tudi na varnost.

Kurjenje kresov na večer pred prvim majem, mednarodnim praznikom dela, je del tradicije po vsej državi. Organizatorji kresovanj ob prižigu kresov pripravljajo tudi glasbene nastope, ponekod pa prireditve spremljajo tudi govori sindikalnih predstavnikov. Kresovanja po vsej državi pripravlja tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) skupaj s svojimi območnimi organizacijami, tradicionalne prireditve pa pripravljajo tudi na praznični dan.

Na Upravi RS za zaščito in reševanje organizatorje javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo v naravnem okolju ob prvomajskih praznikih kurili kresove, opozarjajo, da mora biti kurišče obdano z negorljivimi materiali, kot so pesek, kamni, opeka ali kovina, od gozda pa mora biti oddaljeno vsaj 50 metrov. Ob vetrovnem vremenu po njihovih navedbah ni priporočljivo prižigati kresa, ob premočnem vetru pa je treba kurjenje kresa prekiniti.

Kres mora biti ves čas pod nadzorom, po končanem kurjenju pa je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti in kurišče prekriti z negorljivim materialom, kot sta pesek ali zemlja, še opozarjajo na upravi. Na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti sicer skladno z zakonom o varstvu pred požarom zagotovljeni tudi ustrezni ukrepi varstva pred požarom, zlasti organiziranje požarne straže, ki jo lahko izvajajo le gasilci.

Če kres povzroči požar v naravi, je treba o tem takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje na telefonsko številko 112, ki bo na kraj požara po potrebi napotil krajevno pristojne gasilce, so pojasnili na upravi za zaščito in reševanje.

Med prvomajskimi prazniki se številni odpravijo tudi na dopust ali obisk sorodnikov. Med prazniki se tako pričakuje povečan promet predvsem na primorski avtocesti, na obalni cesti ter na mejnih prehodih s Hrvaško.

Komentarjev 1
  • ennanova 09:11 30.april 2013.

    Moč zaupanja; dr. Jaro BerceZaupanje, ob bok vrednotam, postaja čedalje bolj pereč problem v svetu: zaupanje v sistem, zaupanje v posameznika.http://za-misli.si/kolumne/ostali-avtorji/944-moc-zaupanja-dr-jaro-berce