Slovenija
850 ogledov

Slovenija v Severni Makedoniji zgradila vodovod

Odprtje vodovoda v Severni Makedoniji
1/3
Agencija Odmev
V petek so v Severno makedonski občini Probištip svečano odprli nadgrajen sistem čistilne postaje za pitno vodo z ultra filtracijo, ter prenovljene in avtomatizirane črpalne postaje Ratavica, Zletovo in Dobrevo.

Skupna zmogljivost proizvedene pitne vode znaša 100 l/s, kar zadovoljuje današnje in tudi prihodnje potrebe občine.

Izvedbo projekta je s 600 tisoč evri, kar je polovična vrednost investicije, sofinancirala Republika Slovenija. Gre za razvojno pomoč manj razvitim državam.

Predsednik vlade Severne Makedonije Zoranom Zaev se je Sloveniji in slovenskemu narodu zahvalil za pomoč pri izvedbi tega projekta vitalnega pomena za občino Probištip in njene prebivalce. Predstavnik slovenske vlade Metod Dragonja, državni sekretar na Ministrstvu za finance, je v svojem nagovoru poudaril, da »pitna voda ni le osnovna dobrina potrebna za življenje in delo, temveč tudi človekova pravica in prvi temelj njegovega zdravja. Severna Makedonija in Slovenija sta prijateljski državi, rezultati dobrega sodelovanja med državama na razvojnem področju pa so dobra popotnica za prihodnje sodelovanje na razvojnem, gospodarskem in političnem področju«.

Klemen Potisek, direktor Centra za mednarodno sodelovanje in razvoj je poudaril, da »Slovenija na razvojnem področju daje poseben poudarek projektom, ki so namenjeni zagotavljanju oskrbe z zdravo pitno vodo, trajnostnim ukrepom za blaženje in prilagajanje podnebnim spremembam ter ravnanje z okoljem, ter so hkrati tudi priložnost za obojestransko gospodarsko sodelovanje, izmenjavo znanj in izkušenj.« Za CMSR je pri izbiri projektov pomembno predvsem izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev, ki jih prinašajo. In ta »projekt, ki prebivalcem občine Probištip zagotavlja pitno vodo, vsekakor sodi med referenčne projekte mednarodne razvojne pomoči,« je dodal Klemen Potisek.

Gradilo j pojetje Iskra Sistemi Skopje

Projekt, ki ga je naročila občina Probištip, je izvedlo podjetje Iskra Sistemi Skopje. Družba je projekt zaključila pred načrtovanim rokom. Vrednost investicije je znašala 1,2 milijona evrov, pri čemer je polovico investicije pokrila Republika Slovenija s sredstvi,ki jih v skladu s svojimi obveznosti, ki izhajajo iz članstva v OECD, namenja za projekte mednarodne razvojne pomoči. Drugo polovico sredstev je zagotovila Vlada Republike Severne Makedonije.

Leta 2013 je Občina Probištip s pomočjo donacije Republike Slovenije postavila čistilno napravo za pripravo pitne vode. Zaradi stalnega povečevanja števila priključenih gospodinjstev (izgradnja vodovoda do bližnjih naselij in povečevanje prebivalstva v mestu zaradi zagotavljanja delovnih mest v okviru rudnika in tovarne akumulatorskih baterij) in rasti industrijske proizvodnje se povečuje poraba pitne vode, zato je nujno povečanje zmogljivosti proizvodnje pitne vode. V okviru projekta je bilo obnovljenih pet medsebojno povezanih vodooskrbnih objektov v občini Probištip, kar bo omogočalo učinkovito in nemoteno oskrbovanje prebivalcev s pitno vodo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.