Slovenija
5 ogledov

Slovenija vedela za transakcijo Wolfu

patria1 Žurnal24 main
Avstrijske oblasti naj bi slovenske organe že pred dobrim letom opozorile na domnevno sporne transakcije, povezane s poslom z oklepniki Patria.

Oddelek za analize finančnih transakcij na avstrijskem notranjem ministrstvu je po pisanju časnika Dnevnik marca lani postal pozoren na nekatera denarna nakazila, med drugim tudi pet milijonov evrov vredno transakcijo, ki je bila s Finske prek najmanj enega posrednika nakazana na račun podjetnika Walterja Wolfa. Wolf naj bi denar nato prenakazal na več računov po svetu, je poročala TV Slovenija. 

Avstrijci so na transakcije hkrati opozorili tako slovensko kot finsko stran, še piše časnik. Finci so maja letos aretirali prve osumljence, medtem ko slovenska stran o poteku preiskave še molči in ne daje nobenih informacij.

Walter Wolf ne namerava bežati pred obtožbami. © Pop TV

 
Wolf o pripornem nalogu obveščen iz medijev
Avstrijsko-kanadski podjetnik slovenskega rodu Walter Wolf je bil sicer presenečen nad novico, da so finske oblasti za njim razpisale evropski priporni nalog, obenem pa zatrjuje, da s Patrio nima nič. Trenutno je v Kanadi, konec meseca pa naj bi prišel v Slovenijo. Njegov odvetnik Andrej Kac je za Žurnal24 povedal, da je bil o izdanem pripornem nalogu njegov klient obveščen iz medijev.

Generalni direktor policije Jože Romšek je sinoči za TV Slovenija na vprašanje, ali bi Wolfa v primeru obstoja pripornega naloga ob povratku v Slovenijo aretirali, odgovoril, da bo policija ravnala v skladu z zakonodajo in mednarodnimi obveznostmi. Ni pa želel potrditi, ali je Slovenija prejela priporni nalog.

Priprta oba s spornih vizitk?
Zaradi domnevnega podkupovanja v 278 milijonov vrednem poslu je finska policija maja aretirala Reija Niitynena, predstavnika Patrie za Slovenijo. Sredi julija se je v priporu znašel še Wolfgang Riedl, lastnik podjetja Riedl Handelsgesäft, ki naj bi imelo sklenjeno pogodbo s Patrio za izvedbo posla s Slovenijo.
Wolf je sicer priznal, da se z Riedlom poznata.

Imeni obeh priprtih naj bi bili zapisani na vizitkah, ki sta ju Zdenku Pavčku, direktorju Sistemske tehnike, po njegovih lastnih pričevanjih marca 2006 pred zaključkom razpisa za nakup 138 oklepnikov dala Tone Krkovič in Darko Njavro. Pavčku sta povedala, da sta na vizitkah imeni oseb, ki ju mora poklicati, če želi Sistemska tehnika dobiti posel z oklepniki 8x8. Posel je pozneje dobila finska Patria prek posredniškega podjetja Rotis.

TV Slovenija: Wiitakorpi zanikal Patriino sodelovanje z Wolfom
Predsednik uprave finske družbe Patria Jorma Wiitakorpi je za TV Slovenija zanikal, da bi Patria kadarkoli sodelovala z Walterjem Wolfom. Obenem je dejal, da so sodelovali z Wolfgangom Riedlom. Ob tem Wiitakorpi ni želel povedati, kako je potekalo to sodelovanje.

Je pa Wiitakorpi poudaril, da njihovo podjetje ne dopušča korupcije in da je v primeru, da je do nje le prišlo, to zelo slabo za Patrio. Prvi mož finskega podjetja je za TV Slovenija tudi potrdil, da so finske oblasti v petek iz pripora izpustile njihovega posrednika za Slovenijo in Hrvaško, ki je bil pridržan od sredine maja, medtem ko drugi uslužbenec ostaja v priporu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.