Slovenija
78 ogledov

Slovenija vse bližje Američanom na lestvici zaveznikov

Donald Trump sprejel predsedniško nominacijo EPA
Najnovejša raziskava ameriškega The New York Timsa kaže, da nas v ZDA vse bolj vidijo kot zaveznike. Presenetljivo je Slovenija v zadnjem letu bolj popularna pri republikancih.

The New York Times (NTY) je na podlagi izbora 144 držav - uradno je vseh držav nekaj deset več - med Američani preverjal, katere države dojemajo kot zaveznice in katere kot sovražnice.

Med prvih pet zaveznic so se pričakovano uvrstile Kanada, Velika Britanija, Avstralija, Francija in Irska. Med zadnjih pet najmanj priljubljenih držav pa so vprašani uvrstili Afganistan, Irak, Sirijo, Iran in povsem na zadnje mesto Severno Korejo.

Slovenija bolj priljubljena med republikanci kot demokrati

A kot poroča NYT, se dojemanje nekaterih držav močno razlikuje tudi glede na politično pripadnost. Demokrati Rusijo dojemajo kot večjo sovražnico v primerjavi z republikanci. V splošnem naj bi republikanci v več državah prepoznali sovražnika.

Demokrati so v primerjavi z republikanci več simpatije pokazali do Zibabveja, Kube in Palestine, med tem ko so republikanci bistveno bolje ocenili Avstralijo, Izrael in Slovenijo.

Slovenija se je skupno uvrstila na 49. mesto zaveznic, pri tem so nas demokrati uvrstili na 72. mesto, republikanci pa na 39. V primerjavi s podobno raziskavo, ki jo je NYT, izvedel leta 2014 se je Sloveniji priljubljenost zrasla kar za 22. mest. Presenetljivo pa so imeli pred tremi leti o nas boljše mnenje demokrati.

Komentarjev 8
  • jozicamurn 03:09 05.februar 2017.

    Se strinjam :) Grozno, za kaj se zalagajo te tujci, ki so pokupili vse medije pri nas. To ni zalaganje normalnih ljudi, to je interes večjih multikorporacij globalistov ter mafijskih lobijev, ki nam vse to vsiljujejo kljub temu da liberalizma ...prikaži več in globalizma ali po njihovo "diversity" = raznolikosti dejansko NOČEMO. O tem sanjajo samo lgbt liberalne in ostale ONO pošasti v njihovih izpirjenih sanjah.

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 23:51 04.februar 2017.

    Ponosen sem, da smo Slovenci od vseh evropskih narodov, najbolj sovražni do ZDA!

  • Avatar praufo
    praufo 15:25 04.februar 2017.

    kaj je tukaj slabega in kaj je dobrega, če si konkreten