Slovenija
2 ogledov

Slovenija vse večji uvoznik energije

V naši državi primanjkuje projektov za izkoriščanje obnovljivih virov energije, Žurnal24 main
Po podatkih državnega statističnega urada smo lani uvozili že 55 odstotkov vse porabljene energije, naša energetska odvisnost pa se bo še naprej povečevala.

Slovenija je pri oskrbi z energijo popolnoma odvisna od uvoza tekočih in plinastih goriv. Zaradi vse strmejšega naraščanja porabe tekočih goriv pa lahko pričakujemo, da se bo energetska odvisnost naše države v prihodnjih letih še povečevala.

Lani se je poraba tekočih goriv v primerjavi z letom prej zvišala za 16 odstotkov. Končna poraba naftnih proizvodov v Sloveniji še naprej narašča. Največjo rast so zabeležili pri porabi dizelskega goriva v prometu, in sicer za 20 odstotkov. Poraba dizelskega goriva se je v Sloveniji v zadnjih petih letih skoraj podvojila. To je posledica naraščanja potniškega, še bolj pa blagovnega cestnega prometa, ugotavljajo statistiki.

Lani smo več kurili
V preteklem letu se je povečala tudi poraba kurilnega olja za ogrevanje gospodinjstev (za deset odstotkov). Vzroke za to statistiki vidijo v hladnejši zimi in daljši kurilni sezoni.

Povprečne temperature v izbranih mestih v Sloveniji so bile namreč v prvih treh mesecih leta 2008 za povprečno dve stopinji nižje kot leta 2007, v aprilu pa celo do štiri stopinje, še navaja statistični urad

Odvisni od vode
Z domačo proizvodnjo sicer pokrijemo 77 odstotkov potreb po trdnih gorivih. Vendar trdna goriva in obnovljivi viri energije skupaj predstavljajo le desetodstotni delež v končni porabi vse energije v Sloveniji, navajajo statistiki.

Proizvodnja elektrike iz obnovljivih virov je v Sloveniji močno odvisna od hidroloških razmer v opazovanem letu. Še vedno je namreč več kot 90 odstotkov električne energije iz obnovljivih virov energije, proizvedene v hidroelektrarnah, izraba deponijskega plina in bioplina v energetske namene pa narašča le počasi.

Delež električne energije proizvedene iz obnovljivih virov v Sloveniji je v letu 2008 znašal 26 odstotkov, medtem ko je bil leto prej 22-odstoten, leta 2000 pa 29-odstoten.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.